Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Jó mestert találni Szerbiában felér egy lottónyereménnyel

2021.08.03
19:55
2021.08.03
20:43
Forrás
Pannon RTV
Senki sem akar asztalos vagy vasbetonszerelő lenni. A házfelújítás vagy az építkezés az utóbbi időben öröm helyett inkább fejfájást okoz.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A fiatalok építőipari szakképzés iránti érdeklődésének csökkenése miatt ugyanis országszerte hiány van mesterekből, és nincs ez másként Szabadkán sem.

Sok háztartásban még mindig több évtizedes mélyhűtőt, hűtőszekrényt vagy mosógépet használnak. De nemcsak a gépek, a mesterek is elöregednek, nincs utánpótlás.

Lantos Katalinnak a mélyhűtője romlott el, a javítás nem tűrt halasztást.

„Ha a hűtőről van szó, ugye, amibe beleraktam ennivalót, és hát muszáj volt sürgetnem a mestert, hogy legyen szíves, jöjjön, mert félek, hogy tönkremegy benne az élelem.”

A háztartási gépek meghibásodását lehetetlen megjósolni, és amikor ezek bekövetkeznek, a mesterek hiánya miatt túl sokat kell várni a javításra.

Dukai Ferenc, háztartásigép-szerelő: „Munka nagyon sok van, ez biztos. Nincs, aki csinálja, sajnos. Mindig mondom, vannak fiatalok, de ők sajnos nincsenek, elmennek máshova, mi meg egyszerűen nem győzzük. Az emberek meg nagyon türelmetlenek. Mindjárt, rögtön meg kell csinálni mindent.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szakemberek nagyon keményen fogalmaznak. Szerintük a fiatalok valóságshow-ban való szerepléssel, influenszerként és mindenféle egyéb, minden tudást nélkülöző tevékenységekkel próbálnak könnyű pénzhez jutni. A mesteri szakmákat pedig alábecsülik.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2021. január elseje és június harmincadika között a munkáltatók mintegy 4500 építőipari munkás foglalkoztatására írtak ki pályázatot. Leginkább építőipari segédmunkásokat, ácsokat, vasbetonszerelőket és betonozókat kerestek.

Az illetékesek szerint az oktatási profilok reformjával és a duális képzés bevezetésével a csökkenő tendencia még megállítható. A probléma továbbra is az, hogy a fiatalok nem látnak jövőt ebben, bár igencsak jól kereshetnének.

Jelena Radeljić, építkezésvezető: „Jelenleg a mestereket jobban megfizetik, talán még az egyetemet végzettektől is, tehát tőlünk is, akiknek egyetemi diplomájuk van. Úgyhogy őszintén, ami a kétkezi munkákat illeti, nagyon sajnálom, hogy nincs elég munkás, és kevés a fiatal az építőhelyeken, ahol főleg jó mesterek kellenének.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Sánta Zoltán magánvállalkozó szigeteléssel, külső és belső falfestéssel foglalkozik. A munkát alig győzik, rengeteg a megrendelés.

Sánta Zoltán, vállalkozó: „Pillanatnyilag heten, hét ember dolgozik, nemrégen még kevesebb volt, négy-öt, hát ott nehezen tudtam összehozni a keresletet, hogy ki tudjam elégíteni, most több ember van, de munka is van több, hogy azt ezzel a hét emberrel meg is tudjam csinálni.
- Jól is tudnak keresni a mesterei?
- Nézze, az átlagfizetésen szerintem felül keresnek.”


Az illetékesek szerint biztató, hogy egyre több mester, szobafestő, építőipari munkás tér haza külföldről. A Szerbiában kialakult munkaerőhiány következtében ugyanis idehaza most többet is megkereshetnek, mint Nyugat-Európában - állítják a munkaadók.

mester
asztalos
házfelújítás
építkezés
építőipari
szakképzés
Szabadka
szobafestő
munkaerőhiány

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.