Ugrás a tartalomra
Pixabay/doornekamph

Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre

2022.06.30
20:29
2022.06.30
20:40
Forrás
elobolygonk.hu
A zacskókon és a szállítóedényeken kívül a tilalom a műanyag szívószálakra, táskákra, evőeszközökre, keverőpálcákra, valamint a dobozok és palackok hatos csomagolásához használt gyűrűkre is vonatkozik.

A kanadai kormány betiltja a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyártását ez év végétől, az exportjukat pedig 2025 végétől. A szövetségi kormány a betiltást lehetővé tévő kanadai környezetvédelmi törvény értelmében tavaly mérgezőnek minősítette a felsorolt műanyagokat.

Pixabay/juliashommet

Egy műanyaggyártó konszern azonban beperelte a kormányt a toxikus minősítés miatt, a tárgyalást várhatóan az év második felében tartják. A Kanadai Környezetvédelem és Éghajlatváltozás elnevezésű kormányhivatal 2019-ben megállapította, hogy 3,3 millió tonna műanyag került a szemétbe, ennek mintegy a fele csomagolóanyag volt. A mennyiség kevesebb mint egytizedét hasznosították újra.

műanyag
zacskó
polisztirol
edény
Kanada

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.