Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Kegyelmet kapott Penka, az unió külső határát papírok nélkül átlépő bolgár tehén

2018-06-12
13:23
2018-06-14
10:28
Forrás
NLCafé
Penka május 12-én sétált át Bulgáriából Szerbiába, ahol több mint két hetet töltött.

Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, meg kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket. A nemzetközi felháborodást követően a bolgár hatóságok most úgy döntöttek, megkímélik életét.

Penka ügye nagy nemzetközi tiltakozási hullámot keltett a közösségi médiában, különösen Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be a kóbor tehenet. Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves jószág életét. Több mint 30 ezren írták alá az internetes kérvényt.

A Bolgár Élelmiszer-biztonsági Ügynökség belegyezett abba, hogy felülvizsgálja Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, így tovább legelészhet.

Penka
tehen

Most

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Holdfogyatkozás fázisai

Egyedülálló holdfogyatkozás pénteken este

Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban. Európából is megfigyelhető lesz.