Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Kegyelmet kapott Penka, az unió külső határát papírok nélkül átlépő bolgár tehén

2018-06-12
13:23
2018-06-14
10:28
Forrás
NLCafé
Penka május 12-én sétált át Bulgáriából Szerbiába, ahol több mint két hetet töltött.

Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, meg kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket. A nemzetközi felháborodást követően a bolgár hatóságok most úgy döntöttek, megkímélik életét.

Penka ügye nagy nemzetközi tiltakozási hullámot keltett a közösségi médiában, különösen Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be a kóbor tehenet. Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves jószág életét. Több mint 30 ezren írták alá az internetes kérvényt.

A Bolgár Élelmiszer-biztonsági Ügynökség belegyezett abba, hogy felülvizsgálja Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, így tovább legelészhet.

Penka
tehen

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.