Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Képregénykészítők a VM4K-ban

2023.03.02
19:58
2023.03.03
16:59
Forrás
Pannon RTV
Patyerek Csaba és Linka Szabolcs képregénykészítők voltak a vendégei egy portrébeszélgetés erejéig a VM4K Csütörtök esték programsorozata újabb epizódjának.

A fiúk Black Village Comics néven futnak. Az igazi vajdasági képregénykészítés szépségeiről és kihívásairól Kucor Tamara művészettörténész beszélgetett a vendégekkel.

Patyerek Csaba egészen fiatal korában, 1992-től kezdett el érdeklődni a képregények iránt. Hosszú éveken át csak rajongóként, majd 2020-ban, a Covid19-járvány idején ragadott ceruzát és kezdett el rajzolni. Ő találta ki a történetet és ő a képregény rajzolója. Azt mondta, ez egy cyberpunk képregény. Egy elég sötét disztópikus jövő világát próbálja bemutatni a történet, egy elképzelt harmadik világháború után.

„Néhány karakterünk, akiket nyugodtan nevezhetünk zárójelben és idézőjelben is jónak, egy küldetésre indulnak. És hát van ugye egy másik oldal, akit az első számban még rosszként vetítünk előre, azonban a történet előrehaladtával kiderül, hogy nem minden fehér és fekete. És tulajdonképpen azt kell még így összefoglalni erről, hogy nem egy happy enddel záruló történet a miénk. Igyekeztünk megfelelő számú fordulatot és csavart belerakni."

Linka Szabolcs az, aki Csaba rajzait digitálisan kiszínesíti. 2020 márciusa óta futnak Black Village Comics néven és rajzolják a történeteiket. Végleges formáját Szabolcs asztalán nyeri el tehát a képregény.

„A rajzolást Csaba végzi, tehát ő megrajzolja analóg ceruzával, kihúzza tussal, majd ezeket beszkenneli, itt jövök a képbe én. Megkapom a digitális szkennelt oldalakat, és ezeket digitálisan utána kiszínezem. Majd utána előkészítem a nyomdai munkának, be szövegbuborékozom."

A srácok 8-9 éves ötletüket valósították meg a 2080-as történetek beindításával. Ennek a sorozatnak eddig három füzete jelent meg, a Négyek szövetsége, a Hanyatlás, és A múlt árnyai. Hamarosan a záróepizód is elkészül, a Felemelkedés április végén, a bácsfeketehegyi második Vajdasági Képregény Találkozóra jelenik meg. Az alkotók elmondása szerint képregényüket elsősorban a 30-as, 40-es 50-es korosztály követi, de gyakran fiatalok is megvásárolják. Munkahelyi és egyéb elfoglaltságaik miatt nagyjából félévenként tudnak megjelentetni egy-egy számot.

VM4K
képregény
Patyerek Csaba
Linka Szabolcs

Most

21:04, Frissítve: 21:11

Kivonulnak

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.