Ugrás a tartalomra
Busójárás
Pannon RTV

Kereplővel, dobbal, kolompokkal űzik a telet Mohácson

2018-02-11
17:25
2018-02-11
17:32
Forrás
Pannon RTV
A térség legnagyobb turisztikai programján több mint százezer látogatóra számítanak.

A főszervező elmondása szerint a látogatók negyede külföldi, főleg Horvátországból, Szerbiából és Romániából érkeznek. Szabadkáról is szervezett utazásokat indítottak a farsangi mulatság helyszínére.     

A hosszú főtéren végigsétálva - a kirakodóvásár sorai között - feldíszített karneváli kocsikkal érkeznek a busók hangos kiabálással zavarva el a hideget. A látogatók tömegében a fiatal lányokat liszttel szórják meg, majd táncra perdülnek velük. A mohácsi népi hagyományt az UNESCO 2009-ben felvette a világörökségek listájára is.

Mohács

„Először vagyunk itt, és kíváncsiak voltunk, hogy milyen ez az egész élőben. Nagyon tetszik, és valószínűleg jövünk még majd.”

Spota János öt éve öltözik be busónak, hogy kereplőivel és kolompjaival elzavarja a telet és üdvözölje a tavaszt. „Holnap lesz a máglyagyújtás, amikor is elégetjük a telet szimbolizáló koporsót és együtt táncolunk a kedves idelátogató vendégekkel. Nagyjából ez a mi funkciónk, és természetesen űzzük a telet.”

A térségben évszázadokra visszatekint a busójárás szokása. Évről évre több ezer embert vonz. Tóth Borisz, utazásszervező: „A török hódoltság alatt a Balkán-félsziget és a Pannon térség jó nagy részén a sokácok voltak azok, akik Hercegovinában, Horvátország területein a törököket ijesztgették és űzték ezekkel a maskarákkal. Ezeket a szokásokat hozták magukkal ide Baranya megyébe és Mohácsra is, és most már nem a törököket ijesztgetik, hanem a telet próbálják elűzni.”

Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyó kedd estig tartott a mulatság. Idén közel 1500 busó vonul be különböző kocsikon Mohács főterére. Az ünnepség keddig tart.

Mohács
busó

Most

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Holdfogyatkozás fázisai

Egyedülálló holdfogyatkozás pénteken este

Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban. Európából is megfigyelhető lesz.