Ugrás a tartalomra
Busójárás
Pannon RTV

Kereplővel, dobbal, kolompokkal űzik a telet Mohácson

2018-02-11
17:25
2018-02-11
17:32
Forrás
Pannon RTV
A térség legnagyobb turisztikai programján több mint százezer látogatóra számítanak.

A főszervező elmondása szerint a látogatók negyede külföldi, főleg Horvátországból, Szerbiából és Romániából érkeznek. Szabadkáról is szervezett utazásokat indítottak a farsangi mulatság helyszínére.     

A hosszú főtéren végigsétálva - a kirakodóvásár sorai között - feldíszített karneváli kocsikkal érkeznek a busók hangos kiabálással zavarva el a hideget. A látogatók tömegében a fiatal lányokat liszttel szórják meg, majd táncra perdülnek velük. A mohácsi népi hagyományt az UNESCO 2009-ben felvette a világörökségek listájára is.

Mohács

„Először vagyunk itt, és kíváncsiak voltunk, hogy milyen ez az egész élőben. Nagyon tetszik, és valószínűleg jövünk még majd.”

Spota János öt éve öltözik be busónak, hogy kereplőivel és kolompjaival elzavarja a telet és üdvözölje a tavaszt. „Holnap lesz a máglyagyújtás, amikor is elégetjük a telet szimbolizáló koporsót és együtt táncolunk a kedves idelátogató vendégekkel. Nagyjából ez a mi funkciónk, és természetesen űzzük a telet.”

A térségben évszázadokra visszatekint a busójárás szokása. Évről évre több ezer embert vonz. Tóth Borisz, utazásszervező: „A török hódoltság alatt a Balkán-félsziget és a Pannon térség jó nagy részén a sokácok voltak azok, akik Hercegovinában, Horvátország területein a törököket ijesztgették és űzték ezekkel a maskarákkal. Ezeket a szokásokat hozták magukkal ide Baranya megyébe és Mohácsra is, és most már nem a törököket ijesztgetik, hanem a telet próbálják elűzni.”

Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyó kedd estig tartott a mulatság. Idén közel 1500 busó vonul be különböző kocsikon Mohács főterére. Az ünnepség keddig tart.

Mohács
busó

Most

22:51, Frissítve: 23:57

Tenisz: Györe döntős Rióban!

A zentai teniszező elődöntőbeli ellenfele, a szlovén Aljaž Bedene sérülés miatt visszalépett, így Györe küzdelem nélkül jutott be a döntőbe.
20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.