Ugrás a tartalomra
Busójárás
Pannon RTV

Kereplővel, dobbal, kolompokkal űzik a telet Mohácson

2018-02-11
17:25
2018-02-11
17:32
Forrás
Pannon RTV
A térség legnagyobb turisztikai programján több mint százezer látogatóra számítanak.

A főszervező elmondása szerint a látogatók negyede külföldi, főleg Horvátországból, Szerbiából és Romániából érkeznek. Szabadkáról is szervezett utazásokat indítottak a farsangi mulatság helyszínére.     

A hosszú főtéren végigsétálva - a kirakodóvásár sorai között - feldíszített karneváli kocsikkal érkeznek a busók hangos kiabálással zavarva el a hideget. A látogatók tömegében a fiatal lányokat liszttel szórják meg, majd táncra perdülnek velük. A mohácsi népi hagyományt az UNESCO 2009-ben felvette a világörökségek listájára is.

Mohács

„Először vagyunk itt, és kíváncsiak voltunk, hogy milyen ez az egész élőben. Nagyon tetszik, és valószínűleg jövünk még majd.”

Spota János öt éve öltözik be busónak, hogy kereplőivel és kolompjaival elzavarja a telet és üdvözölje a tavaszt. „Holnap lesz a máglyagyújtás, amikor is elégetjük a telet szimbolizáló koporsót és együtt táncolunk a kedves idelátogató vendégekkel. Nagyjából ez a mi funkciónk, és természetesen űzzük a telet.”

A térségben évszázadokra visszatekint a busójárás szokása. Évről évre több ezer embert vonz. Tóth Borisz, utazásszervező: „A török hódoltság alatt a Balkán-félsziget és a Pannon térség jó nagy részén a sokácok voltak azok, akik Hercegovinában, Horvátország területein a törököket ijesztgették és űzték ezekkel a maskarákkal. Ezeket a szokásokat hozták magukkal ide Baranya megyébe és Mohácsra is, és most már nem a törököket ijesztgetik, hanem a telet próbálják elűzni.”

Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyó kedd estig tartott a mulatság. Idén közel 1500 busó vonul be különböző kocsikon Mohács főterére. Az ünnepség keddig tart.

Mohács
busó

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.