Ugrás a tartalomra
Tanjug/Conceptual Image Lab/Goddard Space Flight Center/NASA via AP, File

Két sikert is ünnepelt a NASA

2019-01-01
11:16
2019-01-01
11:32
Forrás
hirado.hu
A NASA OSIRIS-REx űrszondája a Bennu kisbolygó körüli pályára állt, a Plutót kutató New Horizons űrszonda pedig átrepült az eddigi legtávolabbi vizsgált égitest felett.

Fotó: Tanjug/NASA/JHUAPL/SwRI via AP

Az OSIRIS-REx űrszonda, amely december elején közelítette meg a Naptól mintegy 200 millió kilométer távolságra keringő Bennu kisbolygót, a jelentés szerint hétfőn érte el a kijelölt pályát. A kevesebb mint 500 méter átmérőjű Bennu az eddigi legkisebb égitest, amely körül ember készítette űreszköz valaha keringett, és a szonda a kisbolygó felszínétől mindössze egy mérföldnyi (1,6 kilométer) távolságban ír majd le köröket, ami szintén példátlan.

December eleje óta az OSIRIS-REx a kisbolygóval kötött alakzatban repült, egészen a legutóbbi manőverig, amelynek célja, hogy majd 2020-ban kavicsmintákat vegyen az égitestről, és azzal 2023-ban visszatérjen a Földre.

Fotó: Tanjug/NASA/Goddard/University of Arizona via AP, File

Nem sokkal később a Plutót kutató New Horizons űrszonda 3540 kilométerre közelítette meg a középkori irodalomban szereplő távoli szigetről elnevezett Ultima Thule aszteroidát - közölte a NASA. A Johns Hopkins egyetem marylandi alkalmazott fizikai kutatóintézetében tapsviharral üdvözölték, amikor 6 óra 33 perckor az űrszonda ráirányította a kameráit a Naprendszer padlásaként is emlegetett Kuiper-övben található jeges bolygókezdeményre.

Soha korábban még űreszköz nem derített fel ilyen távoli objektumot. Alan Stern űrkutató kifejtette, hogy a Naprendszer e Naptól távoli térségének kutatása azért olyan fontos a tudósok számára, mert itt megmaradtak a 4,5 milliárd évvel ezelőtti állapotok.

 

Fotó: Tanjug/Joel Kowsky/NASA via AP

A szonda az Ultima Thule felett elhaladva 900 felvételt készít, amelyek révén várhatóan először sikerül majd megismerni a kisbolygó formáját és összetételét.

NASA
űrszonda
bolygó

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.