Ugrás a tartalomra
Tanjug/Conceptual Image Lab/Goddard Space Flight Center/NASA via AP, File

Két sikert is ünnepelt a NASA

2019-01-01
11:16
2019-01-01
11:32
Forrás
hirado.hu
A NASA OSIRIS-REx űrszondája a Bennu kisbolygó körüli pályára állt, a Plutót kutató New Horizons űrszonda pedig átrepült az eddigi legtávolabbi vizsgált égitest felett.

Fotó: Tanjug/NASA/JHUAPL/SwRI via AP

Az OSIRIS-REx űrszonda, amely december elején közelítette meg a Naptól mintegy 200 millió kilométer távolságra keringő Bennu kisbolygót, a jelentés szerint hétfőn érte el a kijelölt pályát. A kevesebb mint 500 méter átmérőjű Bennu az eddigi legkisebb égitest, amely körül ember készítette űreszköz valaha keringett, és a szonda a kisbolygó felszínétől mindössze egy mérföldnyi (1,6 kilométer) távolságban ír majd le köröket, ami szintén példátlan.

December eleje óta az OSIRIS-REx a kisbolygóval kötött alakzatban repült, egészen a legutóbbi manőverig, amelynek célja, hogy majd 2020-ban kavicsmintákat vegyen az égitestről, és azzal 2023-ban visszatérjen a Földre.

Fotó: Tanjug/NASA/Goddard/University of Arizona via AP, File

Nem sokkal később a Plutót kutató New Horizons űrszonda 3540 kilométerre közelítette meg a középkori irodalomban szereplő távoli szigetről elnevezett Ultima Thule aszteroidát - közölte a NASA. A Johns Hopkins egyetem marylandi alkalmazott fizikai kutatóintézetében tapsviharral üdvözölték, amikor 6 óra 33 perckor az űrszonda ráirányította a kameráit a Naprendszer padlásaként is emlegetett Kuiper-övben található jeges bolygókezdeményre.

Soha korábban még űreszköz nem derített fel ilyen távoli objektumot. Alan Stern űrkutató kifejtette, hogy a Naprendszer e Naptól távoli térségének kutatása azért olyan fontos a tudósok számára, mert itt megmaradtak a 4,5 milliárd évvel ezelőtti állapotok.

 

Fotó: Tanjug/Joel Kowsky/NASA via AP

A szonda az Ultima Thule felett elhaladva 900 felvételt készít, amelyek révén várhatóan először sikerül majd megismerni a kisbolygó formáját és összetételét.

NASA
űrszonda
bolygó

Most

07:21

Magyarország: 23 új fertőzött, 4 halott

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent.
06:52, Frissítve: 06:58

Elhalasztották a SpaceX kilövését

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.
22:39

Palics várja a turistákat

Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be a Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
21:31, Frissítve: 21:37

Támad a levéltetű – mit tehetünk?

A karantén és a kijárási tilalom miatt, aki csak tehette, igyekezett szépítgetni a kertjét, udvarát. Hiába azonban a kis fák eddigi gondozása, ha kártevők jelennek meg rajta. Mit tehetünk ilyenkor?

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.