Ugrás a tartalomra
Pixabay/Peggy_Marco

Kétmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül Ázsiában

2022.08.18
18:53
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
A klímaváltozás miatt drámaian csökkentek a vízkészletek.

Kétmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül Ázsiában, mivel óriási mértékben csökkentek az édesvíz készletei – írta a National Geographic. A Tibeti-fennsíkról eredő folyók mintegy 2 milliárd ember számára biztosítanak vizet, ám ha nem szigorítanak a klímaváltozást ellensúlyozó intézkedéseken, rövid időn belül víz nélkül maradhat Ázsia nagy része. A Tibeti-fennsíkon a klímaváltozásban érintett vízkészletek állapotát eddig nem sok tudós vizsgálta, ezt pótolta most a nemzetközi kutatócsoport. Műholdas és felszíni mérések adatait modellbe táplálták, és az elmúlt 2 évtized változásai alapján előrevetítették a 2060-ig várható változásokat. Eddig a klímaváltozás miatt évente 15,8 millió tonnával csökkentek a Tibeti-fennsík egyes területeinek vízkészletei, miközben más területeken 5,6 millió tonnával növekedtek a készletek. A kutatók szerint a jövőben még mérsékelt szénkibocsátás esetén is 230 millió tonna víz tűnik el a fennsík tartalékaiból. A vízhiány a Közép-Ázsiát és Afganisztánt ellátó Amu-darja vízgyűjtőjét és az Indus Észak-Indiát, Pakisztánt, Kasmírt ellátó vízgyűjtőjét érinti.

Ázsia
klímaváltozás
szárazság
aszály
ivóvíz

Most

19:25, Frissítve: 19:46

Farsangi táncház a VM4K-ban

Farsangi táncházat tartottak a szabadkai VM4K-ban. A mulatság jelmez bemutatóval kezdődött. A gyerekek a legkreatívabb jelmezeket öltötték magukra.
15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű