Ugrás a tartalomra
Pixabay/Peggy_Marco

Kétmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül Ázsiában

2022.08.18
18:53
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
A klímaváltozás miatt drámaian csökkentek a vízkészletek.

Kétmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül Ázsiában, mivel óriási mértékben csökkentek az édesvíz készletei – írta a National Geographic. A Tibeti-fennsíkról eredő folyók mintegy 2 milliárd ember számára biztosítanak vizet, ám ha nem szigorítanak a klímaváltozást ellensúlyozó intézkedéseken, rövid időn belül víz nélkül maradhat Ázsia nagy része. A Tibeti-fennsíkon a klímaváltozásban érintett vízkészletek állapotát eddig nem sok tudós vizsgálta, ezt pótolta most a nemzetközi kutatócsoport. Műholdas és felszíni mérések adatait modellbe táplálták, és az elmúlt 2 évtized változásai alapján előrevetítették a 2060-ig várható változásokat. Eddig a klímaváltozás miatt évente 15,8 millió tonnával csökkentek a Tibeti-fennsík egyes területeinek vízkészletei, miközben más területeken 5,6 millió tonnával növekedtek a készletek. A kutatók szerint a jövőben még mérsékelt szénkibocsátás esetén is 230 millió tonna víz tűnik el a fennsík tartalékaiból. A vízhiány a Közép-Ázsiát és Afganisztánt ellátó Amu-darja vízgyűjtőjét és az Indus Észak-Indiát, Pakisztánt, Kasmírt ellátó vízgyűjtőjét érinti.

Ázsia
klímaváltozás
szárazság
aszály
ivóvíz

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.