Ugrás a tartalomra
MTI/Mónus Márton

Ketyeg a Föld Órája

2019.03.31
16:01
2019.03.31
18:20
Forrás
Pannon RTV
Tegnap este sötétbe borult a fél világ, egy órára kialudtak a fények a világ számos városában. A Föld Órája nevű eseményhez több szerbiai település is csatlakozott, Szabadka is.

A középületek nem létfontosságú világításait kapcsolták ki több helyszínen. Az eseményt szervező Természetvédelmi Világalap minden év márciusának utolsó szombatján, az óraátállítás előtti estén arra kéri a Föld Órája támogatóit, hogy 60 percre kapcsolják le a felesleges lámpákat és elektromos berendezéseket.

Pannon RTV/Raffai Csaba, Archívum

Szerbia idén is csatlakozott a Föld Órája elnevezésű rendezvényhez, amelyet világszerte a középületek világításának lekapcsolásával támogatnak.

Belgrádban, a központi ünnepséget a nap alkalmából a Drinka Pavlović Általános Iskolában tartották, ahol a fiatalok komolyzenei koncertet adtak. A világítást az előadások közben kapcsolták le.

A szerb fővárosban a köztársasági parlament díszkivilágítása is elsötétült. A Föld Órája akcióban szinte mindegyik szerbiai város és község részt vett.

 

Pannon RTV/Raffai Csaba

A Szabadkai Városháza minden este fényárban úszik. Szombaton fél 9-kor azonban a patinás épület világításai is kialudtak.

MTI/Mónus Márton

Magyarország-szerte is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Budapesten az Országház fényei hunytak ki hatvan perc erejéig.

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom szintén kivilágítás nélkül maradt egy órára.

 

MTI/Komka Péter

Fotó: MTI/Komka Péter   

De vajon mi is a Föld Órája elnevezésű kezdeményezés? A Természetvédelmi Világalap által életre hívott szimbolikus lekapcsolás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra, valamint a természeti értékek megőrzésének fontosságára továbbá a fenntartható életmódra. Európa több országában nem csak az állami épületek fényeit kapcsolták le. Sokan csatlakoztak a megmozduláshoz, és egy órára otthonaikban kikapcsolták a fényeket, az elektromos berendezéseket.

 

föld órája
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:59

Lajčak-Vučić találkozó lesz

Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn találkozik Miroslav Lajčakkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel és a nyugat-balkáni regionális kérdésekkel megbízott különleges képviselőjével.
11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű