Ugrás a tartalomra
Pixabay/skeeze/illusztráció

Kihaltnak számít a koala

2019-05-16
21:44
2019-05-16
21:53
Forrás
Euronews
Ausztrál állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy olyan kevés koala él a világon, hogy a faj gyakorlatilag kihaltnak számít.

Az Ausztrál Koala Alapítvány tudomása szerint 80 ezer egyed él vadon, ami soknak tűnik, de ahhoz nem elég, hogy új generációnak adjon életet. Ahhoz ugyanis több egyed kell, hogy a betegségek és a születési rendellenességek - amelyek miatt idő előtt elpusztul a populáció egy része - ne veszélyeztessék a faj fennmaradását.

A koala Ausztrália szimbóluma, ezért is kap kiemelt figyelmet a kontinensen. A szakemberek azt mondják, hogy a globális felmelegedés miatt növekvő hőség és az erdőirtás fenyegeti leginkább a koalák túlélését. Az elmúlt években több ezer koala pusztult el a nyári extrém hőségben azért, mert nem jutott elég vízhez. Ez annál is árulkodóbb, mert a koala - ami katang nyelven "nem ivó"-t jelent - jellemzően nagyon keveset iszik, vagyis ha még ehhez a kevés vízhez sem jut hozzá, akkor ott tényleg nagyon nagy a baj.

Tudományos kutatók állítják, hogy 80 ezernél több koala él a Földön, de abban egyetértenek az Ausztrál Koala Alapítvánnyal, hogy számuk vészesen csökken. Ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy a környező szigeteken, ahová betelepítették őket, igen elszaporodtak, mert nincs természetes ellenségük.

Azt nehéz megmondani, hogy ebben a vitában kinek van igaza, mert nehéz felmérni a populációt. Élőhelyük változatos: ugyanúgy előfordulnak Ausztrália keleti partvidékén, mint a szárazföld belsejének erdős területein. A kontinens déli részén kipusztultak a múlt század elején, de később újratelepítették őket. Ausztrália nyugati részén és Tasmániában állítólag egyetlen koala sincs.

koala

Most

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.