Ugrás a tartalomra
Pixabay/Mario Hagen

A klímaváltozás a grönlandi jégtakarót sem kíméli

2023.01.20
12:24
Forrás
greendex.hu
A grönlandi jégtakaró magasan fekvő területein a 2001 és 2011 közötti időszakban 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a 20. században, és ez az elmúlt ezer év legmelegebb évtizedét jelenti.

Kutatók utóbbi ezer év jégmagjai alapján rekonstruálták Grönland középső-északi részének múltbéli hőmérsékletét és a jégtakaró olvadási sebességét, amelyből megállapították, hogy a vizsgált évtizedben a felmelegedés egyértelműen eltér az azt megelőző ezer év természetes változásaitól.

A grönlandi jégtakaró kulcsfontosságú szerepet játszik a globális éghajlati rendszerben. A jégben tárolt hatalmas mennyiségű víz ami mintegy 3 millió köbkilométer - az olvadás és az ebből eredő tengerszint-emelkedés potenciális fordulópontnak számít.

Ha a globális kibocsátási ráták nem csökkennek, a jégtakaró az előrejelzések szerint 2100-ra akár 50 centiméterrel is megemelheti a globális átlagos tengerszintet. A part menti időjárási állomások évek óta emelkedő hőmérsékletet regisztrálnak. A globális felmelegedésnek a jégtakaró 3000 méter magasan fekvő részeire gyakorolt hatását a hosszú távú megfigyelések hiánya miatt eddig nem ismerték.

A most közzétett tanulmány azonban azt bizonyítja, hogy a klímaváltozás hatása elérte Grönland középső-északi részének távoli, magasan fekvő területeit is.

Grönland
klímaváltozás
globális felmelegedés

Most

19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.
17:54, Frissítve: 20:31

Deli Andor: Versenyképes sofőrképzésre van szükség

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága tárgyalta meg az Európai Bizottság legutóbbi javaslatcsomagját, amely célja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok megreformálása és a közlekedés biztonságának növelése.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.