Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Klímavédelmi szempontból a meglévő fás területek megőrzése a leghatékonyabb megoldás

2020.10.08
13:20
Forrás
Élő bolygónk
A regenerálódó erdőségek a korábban becsültnél globálisan 30 százalékkal több üvegházgázt köthetnek meg.

A faültetés nem az egyetlen megoldás, ha a Föld szénmegkötő képességét szeretnénk helyreállítani, mutat rá egy a Nature-ben publikált friss tanulmány. Megfelelő körülmények között a fák maguktól is hatékonyan foglalják vissza a megbolygatott területeket.

Az új kutatás eredményei alapján a Föld számos térségében gazdaságosabb lenne a mesterséges erdőtelepítések helyett egyszerűen a fás társulások természetes regenerálódásában bízni. Az így létrejövő erdőségek ugyanis a korábbi becslésekkel szemben jelentős mértékben járulhatnak hozzá a szén-dioxid megkötéséhez. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, klímavédelmi szempontból a meglévő fás területek megőrzése a leghatékonyabb megoldás.

Sajnos napjainkra a bolygónkat borító erdőtakaró jelentős területeken szorult vissza. Egészen mostanáig az volt az uralkodó felfogás, hogy a klíma szempontjából a mesterséges erdősítés a kívánatos megoldás, a mostani kutatás szerint azonban a természetesen helyreálló élőhelyekre a honos fa- és állatfajták nagyobb aránya jellemző. Ugyanakkor az egyszerűbb megoldás csak abban az esetben lehet hatékony, ha a fák szaporodását esetleg akadályozó tényezőket felszámoljuk. A kellően fajgazdag növényzet kialakulásához ugyanakkor a zavarásmentes környezet mellett a magok megfelelő közelsége is szükséges. Optimális esetben az így regenerálódó erdőségek a korábban becsültnél globálisan 30 százalékkal több üvegházgázt köthetnek meg.

A természetes regenerálódáshoz különösen a trópusi övezetekben, Nyugat-, illetve Közép-Afrika területein alkalmasak a feltételek, ami lényegesen csökkentheti az emberiség klímavédelemre fordított kiadásait.

erdő
fa
erdőtelepítés
faültetés
klímavédelem
tanulmány

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:51, Frissítve: 21:56

Az angolok nyerték a D-csoport rangadóját

Az angol válogatott Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzte a horvát együttest a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első fordulójában, a londoni Wembley Stadionban.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.