Ugrás a tartalomra
Pixabay/nguyentuanhung

Közeleg a holdújév

2019-01-21
20:29
Forrás
hirado.hu
A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.

Nem csak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. Hivatalosan egy hétig tartanak a kínai holdújévi ünnepségek, a tradíció szerint azonban csak a 15. napon fejeződik be. Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik, ilyenkor több száz millió ember kel útra, hogy meglátogassák szeretteiket. Ekkor zsúfolásig megtelnek a repterek, buszpályaudvarok és vonatállomások. Az újév napjára különleges szokások és szabályok vonatkoznak. Ilyenkor nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni. A négyes szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik mint a halál. Továbbá az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, és sírni sem szabad, mert a hiedelem szerint, akkor egész évben sírni fogunk. A szokások közé tartozik még az is, hogy nem szabad gyereket verni, bármilyen rosszak is legyenek.

holdújév

Most

20:15, Frissítve: 21:06

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.