Ugrás a tartalomra
Pixabay/nguyentuanhung

Közeleg a holdújév

2019-01-21
20:29
Forrás
hirado.hu
A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.

Nem csak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. Hivatalosan egy hétig tartanak a kínai holdújévi ünnepségek, a tradíció szerint azonban csak a 15. napon fejeződik be. Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik, ilyenkor több száz millió ember kel útra, hogy meglátogassák szeretteiket. Ekkor zsúfolásig megtelnek a repterek, buszpályaudvarok és vonatállomások. Az újév napjára különleges szokások és szabályok vonatkoznak. Ilyenkor nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni. A négyes szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik mint a halál. Továbbá az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, és sírni sem szabad, mert a hiedelem szerint, akkor egész évben sírni fogunk. A szokások közé tartozik még az is, hogy nem szabad gyereket verni, bármilyen rosszak is legyenek.

holdújév

Most

14:25, Frissítve: 17:22

Kiszebáb-égetés Kispiacon is

Kicsik és nagyok egyaránt jelmezt öltöttek, majd a helyi iskolától a művelődési otthonig kísérték és hagyományosan elégették a kiszebábokat, így elűzve a telet, a betegségeket és a minden rosszat.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.