Ugrás a tartalomra
Pixabay/nguyentuanhung

Közeleg a holdújév

2019-01-21
20:29
Forrás
hirado.hu
A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.

Nem csak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. Hivatalosan egy hétig tartanak a kínai holdújévi ünnepségek, a tradíció szerint azonban csak a 15. napon fejeződik be. Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik, ilyenkor több száz millió ember kel útra, hogy meglátogassák szeretteiket. Ekkor zsúfolásig megtelnek a repterek, buszpályaudvarok és vonatállomások. Az újév napjára különleges szokások és szabályok vonatkoznak. Ilyenkor nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni. A négyes szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik mint a halál. Továbbá az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, és sírni sem szabad, mert a hiedelem szerint, akkor egész évben sírni fogunk. A szokások közé tartozik még az is, hogy nem szabad gyereket verni, bármilyen rosszak is legyenek.

holdújév

Most

06:50, Frissítve: 07:34

Határinfó

Áramkimaradás miatt ideiglenesen szünetel a határforgalom-ellenőrzés kedden a Röszke Közúti Határátkelőhelyen.
23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű