Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Lámpa, bortartó, virágállvány - mindez fából!

2020-07-13
14:12
2020-07-13
17:58
Forrás
Pannon RTV
A temerini fafaragó, Varga Balázs ötvözi a hagyományos és a modern stílusjegyeket.

Vajdaság-szerte újjáéledni látszik a kézműves-foglalkozás. A kézművesek sok fajta anyagból készítenek különböző rendeltetésű tárgyakat, hagyományos és modern stílusokban egyaránt. A színes kínálatra szinte minden kirakodóvásáron ráfuthatunk, de szebbnél szebb alkotásokat vásárolhatunk már az interneten is.

A temerini Varga Balázs már hosszú ideje foglalkozik a fa megmunkálásával, de csak fél éve vágott bele komolyabban dísztárgyak készítésébe is. Először a számára érdekes alakú fadarabokból és maradványokból kezdett rusztikus küllemű lámpákat kidolgozni. „Az első darabokat mind saját elképzelés szerint állítottam össze, viszont azóta több a megrendelésem. Tulajdonképpen a már meglévők kiállítási darabok, és főleg megrendelésre csinálok különböző darabokat, legyen az lámpa, bortartó, virágállvány, különböző bútordarabok.”

Egy friss vállalkozó számára kezdetben a piac meghódítása a legnagyobb kihívás. A klasszikus vásároknál eredményesebbek lehetnek a specializáltabb kézművesvásárok, és manapság az internet is számos lehetőséget nyújt. „Inkább az internetre hagyatkozok, ez egyrészt időspórolás, és kényelmesebb is. Vásáron próbálkoztam, az érdeklődés elég nagy volt, érdekes volt az embereknek, viszont mindenki sokallta a munkáimnak az árát. Tudom, hogy Újvidéken van egy kézművesvásár, oda szerettem volna eljutni, de a jelenlegi helyzet miatt ez nem valósult meg.”

Az egyedi darabokba fektetett idő és munka miatt az elkészült alkotások egy átlagos vásárló számára kissé drágák lehetnek. Ezek a tárgyak azonban amellett, hogy különlegesek és természetes alapanyagokból készültek, tartósabbak is a tömegcikkeknél, ezért hosszú távon kifizetődőbbek.

Varga Balázs
fafaragó
fafaragás
kézműves
Temerin

Most

Népszerű