Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Látogatás a zentai Régi Mesterségek Házában

2019-10-20
19:42
2019-10-20
20:07
Forrás
Pannon RTV
Egy több mint száz éves, díjnyertes kovács cégért is megtekinthettek az érdeklődők a hétvégén a zentai Régi Mesterségek Házában.

A kivételesen óriás magánygyűjteményből lett nyilvános múzeum a hétvégén a neves helyi mesteremberekkel kiemelten foglalkozott, így egy kovácsműhelyt és egy múlt századbeli szódaüzemet részletesen megismerhettek az érdeklődők.

Még a több mint száz éves gramofon is megszólalt a vasárnapi tárlatvezetésen a Régi Mesterségek Házában. Kapás Sándor egykori szikvízüzemének kellékeit is megismerhették az érdeklődök. A hétvégén folyamatosan érkeztek a vendégek, akik kíváncsiak voltak, hogyan alakult a mindennapi kellékek története az elmúlt mintegy kétszáz év során. Vasárnap a látogatók csoportjában ott volt Kapás Jolánka is, aki a néhai üzem egyik utolsó dolgozója volt. Igaz, ami egy kis segítségnek indult, később több mint tíz évnyi szódavíztöltés és kihordás lett.


Kapás Jolánka, Zenta: „Fölemeltem a kosarat, ő egy kézzel bele tudta tenni az üveget, de aztán fogni kellett, hogy a pedált lenyomja, és akkor engedte meg a vizet. Amikor ő nem látta, én megpróbáltam egy fél literest, meg egy literest megtölteni, és ment. Az uram meglátta, ököllel fenyegetett. De aztán szépen beindult ez az egész.”

Az idei évben híres helyi mesteremberek műhelyeit és munkásságát emelte ki a zentai intézmény. A két kiemelt közül mindkettő a múlt század végén zárta be kapuit, ahogy a több generációnyi iparos szakember lassan eltűnt.

Pecze Árpád, régiséggyűjtő, alapító, Régi Mesterségek Háza, Zenta: „A másik üzem, amit kiemeltünk a kovácsműhely, Tóth Bojnik Géza bácsi kovácsműhelye. Három generáción át folytatták ezt a szakmát és a Géza bácsi volt az utolsó, Tóth Bojnik Mária, a felesége mesélte el a különböző érdekes történeteket.”

A zentai Régi Mesterségek Háza minden nap várja az érdeklődő látogatókat. Előzetes egyeztetés után bármelyik napon, reggeltől estig látogatható a kivételes, több mint 10 ezer darabot számláló gyűjtemény. Ha látogatást szeretnének tenni az egykori dr. Milivoj Borđoški sebészfőorvos, kórházigazgató házában, a 063/896-47-80-as mobilszámon tudnak időpontot foglalni maguknak.

Régi Mesterségek Háza
Zenta

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 12:19

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.