Ugrás a tartalomra
tele a víz kérészekkel
Pannon RTV/Molnár Ádám

Látványos násztánc a Tiszán

2018-06-07
10:27
2018-06-07
16:32
Forrás
Pannon RTV
A kérészek násztáncát még a mennydörgés sem zavarhatta meg. A tiszavirágok látványos és felettébb tömeges rajzásának lehettek tanúi szerdán késő délután a Magyarkanizsára látogatók.

Ahogyan kedden, úgy szerdán is villámlás, égzengés és hatalmas eső előzte meg a kérészek kirajzását, a tiszavirágok azonban nem zavartatták magukat. A folyó fölött már a rajzás előtt éhes madarak várták keringve az első példányokat, amelyek délután fél 6 körül jelentek meg. Fél óra elteltével már tömegesen repkedtek a tiszavirágok a napsütésben. Csónakosunk, Karácsonyi Tibor maga is meglepődött a nagyméretű előrajzáson: „Ez nem a fővirágzás, hanem egy része. Három évvel ezelőtt ilyen volt, de sokkal több, és remélem, hogy több is lesz.”

Tóth Ibolya és András versenyhorgász házaspár. Általában halastavakon horgásznak, a Tiszához ritkábban jutnak el.

Tóth Ibolya: „Én itt születtem, de egy pár éve csak, hogy lejárunk megnézni, ettől szebbet nem is lehet elképzelni. Gyönyörű!”
Tóth András: „A kérészek nem a naptárt nézik, hanem azokat a feltételeket, amelyeket megszoktak. Gyönyörű a rajzás, remélem, hogy még egy pár napig eltart.”

rengeteg kérész

Néhány sporthorgász a Tisza közepén horgonyozta le csónakját. Mivel a halak inkább a tiszavirágokat, mint a csalit választották, Pekla Péter is csak a kérészek násztánca miatt maradt a vízen. „Kevés a hal mennyisége a Tiszán, nagyon megfogyott, a virágzás azonban gyönyörű.” 

rengeteg kérész

Este 7 körül annyi kérész röpködött a víz felett, hogy hallani lehetett aprócska szárnyaik susogását. Egy órával később már a levedlett lárvagúnyák és elpusztult tiszavirágok tetemei szőnyegként borították a folyó vizét.

Tisza
Magyarkanizsa
tiszavirág
kérész
násztánc

Most

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Holdfogyatkozás fázisai

Egyedülálló holdfogyatkozás pénteken este

Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban. Európából is megfigyelhető lesz.