Ugrás a tartalomra
Gleccser
Illusztráció: Pixabay/Simon Steinberger

Levált egy hatalmas tömb az Északi-sarkvidék legnagyobb selfjegéből

2020-09-16
19:12
Forrás
www.elobolygonk.hu
Mintegy 80 kilométer hosszú és 20 kilométer széles gleccser zuhant az Északi-sarki-óceánba.

A műholdfelvételek szerint Grönland északkeleti részén elterülő, 79N vagy Nioghalvfjerdsfjorden nevű selfjegének mintegy 110 négyzetkilométernyi jégtömbje vált le. Az Északi-sark legnagyobb selfjegéből, a grönlandi Jégfolyam nyúlványa, a Spalte-gleccser tört darabokra. A gleccser már tavaly nyáron is jelentősen töredezett, az idei nyári meleg azonban megadta neki a kegyelemdöfést, és jéghegyek flottájává változott. A kutatók szerint a jelenség újabb bizonyíték a Grönlandon végbemenő gyors klímaváltozásra. A térségben a légkör hőmérséklete mintegy 3 Celsius-fokkal nőtt 1980 óta – mondta Jenny Turton klímakutató a BBC Newsnak. 2019-ben és 2020-ban pedig a térségben rekord hőmérsékleteket mértek nyáron – tette hozzá a németországi Friedrich-Alexander Egyetem kutatója. A 79N selfjégnek az a jelentősége, hogy kapcsolódik Grönland belső jégmezőihez, ami azt jelenti, hogy egy napon, ha a várakozások szerint növekszik a hőmérséklet, ez a térség lehet az egyik központja a jég eltűnésének Grönlandon – magyarázta Jason Box professzor, a dániai és grönlandi földmérő intézet kutatója. Július végén a forró nyár és a globális felmelegedés hatására darabokra tört Kanada utolsó, még teljesen érintetlen sarkvidéki selfjege is, az Ellesmere-sziget északnyugati csücskénél elterülő Milne. A selfjég egyébként a parti síkságról a tengerbe nyúló jégtömeg, a tenger fenekéig befagyott része.

északi-sarkvidék
Északi-sark
gleccser

Most

23:01, Frissítve: 23:07

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó

Rendhagyó módon, öt helyszínen szervezi meg ma és holnap a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság az idei Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót.
19:45, Frissítve: 20:33

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.