Ugrás a tartalomra

A Magyar Konyha Napjai Székelykevén

2017-10-08
13:29
2017-10-08
18:00
Forrás
Pannon RTV
Több százan voltak kíváncsiak a magyar ízekre.

Negyvenkét üstben főzték az ételkülönlegességeket a székelykevei Magyar Konyha Napjain. A bográcsosokon kívül egyéb finomságok között is válogathatott a több száz vendég.

A vadászok sortüzével kezdődött a főzés a dél-bánáti Székelykevén, a tizedik Magyar Konyha Napjain. A vendégek zeneszó mellett várták a szakácsok munkájának eredményét. Magyarországról több mint száz vendég érkezett, és természetesen itt voltak a székelyföldiek is.

A bonyhádiak a szegény ember eledelének is nevezett szilvás gombócot készítettek, szemet gyönyörködtető ügyességgel. Nagy Mária, Bonyhád: „Kiadós, laktató, és nagyon finom. Krumplis tésztából készül, fahéjas szilvát rakunk bele, és gombócformát készítünk belőle. Megfőzzük és zsemlemorzsába, pirított zsemlemorzsába forgatjuk.”

Amikor útjára indították a rendezvényt, az volt az elgondolás, hogy megnyújtsák az idegenforgalmi idényt, de más céljuk is volt. Dani Ernő, ötletgazda, Székelykeve: „Nagy kívánságunk volt, hogy a környékbeli szerb települések, gondolok itt Belgrádra, Pancsovára, Versecre, Fehértemplomra stb., hogy őket is ide csalogassuk, a magyar konyhánkkal. Ugye, tudjuk, a szerbek szeretik a magyar konyhát. Viszont nem igazán van ezen a tájon lehetőségük, hogy igazi, magyar ízeket kóstoljanak.”

Miután Halmai János atya megáldotta az ételeket, kezdődhetett a sorakozás. Papp Róbert, Székelykeve: „Marhafarok, marhaszív, marha esze. Azért hívják „szerelem-gulásnak”, mert a marhának az ilyen, szerelmi részéből van csinálva.”

Székelykevének mintegy 1600 lakosa van. Nagy az elvándorlás. A rendezvények éppen ezért egyben az elszármazottak találkozóivá váltak. Kovács Mária, tanácselnök, Székelykeve HK: „Ez a rendezvény, úgy mondván, most már ünneppé vált. Mivel az elvándoroltak a szabadságot úgy tervezik, hogy azért néhány napot hagyjanak, hogy jelen legyenek ezen a rendezvényen. Találkozzanak a családdal, a szeretteikkel, a barátokkal.”

A kevevári önkormányzat minapi döntése értelmében a székelykevei Magyar Konyha Napjait kiemelt, községi szintű rendezvénnyé nyilvánították. Ez azt is jelenti, hogy jövőre nagyobb támogatásra számíthatnak.

Magyar Konyha Napjai
Székelykeve

Most

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Holdfogyatkozás fázisai

Egyedülálló holdfogyatkozás pénteken este

Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban. Európából is megfigyelhető lesz.