Ugrás a tartalomra

A Magyar Konyha Napjai Székelykevén

2017-10-08
13:29
2017-10-08
18:00
Forrás
Pannon RTV
Több százan voltak kíváncsiak a magyar ízekre.

Negyvenkét üstben főzték az ételkülönlegességeket a székelykevei Magyar Konyha Napjain. A bográcsosokon kívül egyéb finomságok között is válogathatott a több száz vendég.

A vadászok sortüzével kezdődött a főzés a dél-bánáti Székelykevén, a tizedik Magyar Konyha Napjain. A vendégek zeneszó mellett várták a szakácsok munkájának eredményét. Magyarországról több mint száz vendég érkezett, és természetesen itt voltak a székelyföldiek is.

A bonyhádiak a szegény ember eledelének is nevezett szilvás gombócot készítettek, szemet gyönyörködtető ügyességgel. Nagy Mária, Bonyhád: „Kiadós, laktató, és nagyon finom. Krumplis tésztából készül, fahéjas szilvát rakunk bele, és gombócformát készítünk belőle. Megfőzzük és zsemlemorzsába, pirított zsemlemorzsába forgatjuk.”

Amikor útjára indították a rendezvényt, az volt az elgondolás, hogy megnyújtsák az idegenforgalmi idényt, de más céljuk is volt. Dani Ernő, ötletgazda, Székelykeve: „Nagy kívánságunk volt, hogy a környékbeli szerb települések, gondolok itt Belgrádra, Pancsovára, Versecre, Fehértemplomra stb., hogy őket is ide csalogassuk, a magyar konyhánkkal. Ugye, tudjuk, a szerbek szeretik a magyar konyhát. Viszont nem igazán van ezen a tájon lehetőségük, hogy igazi, magyar ízeket kóstoljanak.”

Miután Halmai János atya megáldotta az ételeket, kezdődhetett a sorakozás. Papp Róbert, Székelykeve: „Marhafarok, marhaszív, marha esze. Azért hívják „szerelem-gulásnak”, mert a marhának az ilyen, szerelmi részéből van csinálva.”

Székelykevének mintegy 1600 lakosa van. Nagy az elvándorlás. A rendezvények éppen ezért egyben az elszármazottak találkozóivá váltak. Kovács Mária, tanácselnök, Székelykeve HK: „Ez a rendezvény, úgy mondván, most már ünneppé vált. Mivel az elvándoroltak a szabadságot úgy tervezik, hogy azért néhány napot hagyjanak, hogy jelen legyenek ezen a rendezvényen. Találkozzanak a családdal, a szeretteikkel, a barátokkal.”

A kevevári önkormányzat minapi döntése értelmében a székelykevei Magyar Konyha Napjait kiemelt, községi szintű rendezvénnyé nyilvánították. Ez azt is jelenti, hogy jövőre nagyobb támogatásra számíthatnak.

Magyar Konyha Napjai
Székelykeve

Most

20:54

Borús napok jönnek

Vasárnap borult lesz az ég, Szabadka területén havas eső is előfordulhat. A hőmérséklet csökken, a legmelegebb órákban 3 Celsius-fok, éjszaka pedig fagypont körüli hőmérséklet lesz.
20:12

Fegyvert foglalt le a koszovói rendőrség

Két pisztolyt, lőszert és két kést foglalt le a koszovói rendőrség egy Gračanica melletti faluban hat albán nemzetiségű személytől. Az előállítottaktól pénteken két fémrudat is elkoboztak.
20:00, Frissítve: 20:10

A perui tengerparton tartott misét Ferenc pápa

Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa szombaton, és azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik.
19:42, Frissítve: 23:20

Véget ért a 40. Dakar-rali

Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál az osztrák Matthias Walkner bizonyult a legjobbnak. Gyenes Emánuel a 23. lett, Saghmeister Gábor a 79. helyen fejezte be a túrát.

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
MondoCON jelmez

Így nézett ki a téli MondoCON a Hungexpón

Első ízben rendezték meg a Star Wars jelmezversenyt, amelyet a filmbeli karakterek bőrébe bújó cosplayerek számára rendeztek. A zsűriben volt a Szerbiából érkezett Isidora Vlasak "Ferasha" is.