Ugrás a tartalomra
Pixabay/WikiImages

Megfejthették a Hold egyik titkát

2019-05-23
22:51
Forrás
24.hu
A kutatók az 1960-as évek óta tudják, hogy a Hold túlsó oldala sok szempontból, így kéregvastagságában és összetételében is különbözik a Földről látható felétől.

Szakértők egy csoportja megtalálhatta az eltérés okát – írja az IFLScience.
A kutatók úgy gondolják, hogy a bolygónkhoz közelebbi oldalt érő hatalmas becsapódás hatására a helyi anyag egy része áttolódott a Hold túlsó felére.
A csapat egy számítógépen futtatott le 360 szimulációt, így modellezve a különböző méretű és sebességű objektumok ütközését. A szakértők a NASA 2012-es Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) missziójának adatait használták a holdfelszín feltérképezéséhez. Az eredmények alapján a legvalószínűbb az, hogy egy viszonylag lassan mozgó, 780 kilométer széles objektum csapódott a Holdba.
Az égitest feltehetően nem egy második hold volt, hanem a Naprendszer távolabbi részéről érkezett. Rendszerünk korai történetében gyakoriak voltak a nagyobb objektumok, egyes elképzelések szerint a Hold is egy Földdel ütköző bolygó hatására jött létre.
A Hold két fele közti különbségek megismerése rendkívül fontos. A szakértők több olyan égitestet is ismernek, amelyeknek két oldala eltérő, de egyelőre csak a Holdról áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy megérthessék az eltérések okait.

Hold

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.