Ugrás a tartalomra
Pixabay/WikiImages

Megfejthették a Hold egyik titkát

2019-05-23
22:51
Forrás
24.hu
A kutatók az 1960-as évek óta tudják, hogy a Hold túlsó oldala sok szempontból, így kéregvastagságában és összetételében is különbözik a Földről látható felétől.

Szakértők egy csoportja megtalálhatta az eltérés okát – írja az IFLScience.
A kutatók úgy gondolják, hogy a bolygónkhoz közelebbi oldalt érő hatalmas becsapódás hatására a helyi anyag egy része áttolódott a Hold túlsó felére.
A csapat egy számítógépen futtatott le 360 szimulációt, így modellezve a különböző méretű és sebességű objektumok ütközését. A szakértők a NASA 2012-es Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) missziójának adatait használták a holdfelszín feltérképezéséhez. Az eredmények alapján a legvalószínűbb az, hogy egy viszonylag lassan mozgó, 780 kilométer széles objektum csapódott a Holdba.
Az égitest feltehetően nem egy második hold volt, hanem a Naprendszer távolabbi részéről érkezett. Rendszerünk korai történetében gyakoriak voltak a nagyobb objektumok, egyes elképzelések szerint a Hold is egy Földdel ütköző bolygó hatására jött létre.
A Hold két fele közti különbségek megismerése rendkívül fontos. A szakértők több olyan égitestet is ismernek, amelyeknek két oldala eltérő, de egyelőre csak a Holdról áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy megérthessék az eltérések okait.

Hold

Most

10:24, Frissítve: 10:30

Leslie L. Lawrence Vajdaságban

Vajdaságba látogat Lőrincz L. László, azaz írói álnevén Leslie L. Lawrence vagy Frank Cockney, aki exkluzív interjút ad a Pannon Televíziónak.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.