Ugrás a tartalomra
Pixabay/Ralphs_Fotos

Megválasztják az év beporzóját Magyarországon

2023.01.27
07:27
2023.01.27
07:35
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület a Magyar Rovartani Társasággal egyeztetve 2023-tól kezdve meghirdeti az év beporzói szavazást, idén egy egész állatcsoportot szeretnének fókuszba állítani.

A közönség által három javaslatból online szavazás útján kiválasztott csoportot a Beporzók napján, március 10. hozzák nyilvánosságra. Az év beporzói versenyben első ízben a vadméhek közül választottak ki három kisebb csoportot. Idén a bányászméhek mellett a faliméhekre és a szabóméhekre szavazhatnak a beporzók barátai. Szavazni itt lehet 2023. március 1-ig.

A méhek a virágok legszorgalmasabb és leghatékonyabb beporzói. A méhalkatúak öregcsaládjába tartozó 20 000 faj közül mintegy 700 előfordul Magyarországon. Ezek közül egyetlen faj a nagy családban élő házi méh, a többi a vadméhek közé tartozik.

Bányászméhek

A méhek közül több mint 3000 faj tartozik a bányászméhek családjába. Nevüket nem meghazudtolva, a föld alatt ásnak üreget, ott hozzák létre bölcsőiket. Mindegyikbe egy petét raknak, miután meghordták nektárral és virágporral. Ezek a kis vagy közepes méretű méhecskék magányosan élnek.

Faliméhek

A méhek közül több mint 4000 faj tartozik a művészméhek családjába, és közülük mintegy 350 faliméh fajt ismerünk. Ők eredetileg más rovarok által a fába rágott járatokban, nádszálak üregében, csigaházban, vagy saját maguk által löszfalakba rágott üregekben hozták létre bölcsőiket. A rovarszállókba kitett kifúrt fadarabok és nádkötegek elsősorban ennek a méh-csoportnak segítenek a szaporodásban.

Szabóméhek

A faliméhekkel egy családba tartozó, magányos életmódot folytató vadméhek. Nevüket arról a viselkedésükről kapták, hogy növények leveleiből többé-kevésbé szabályos alakú foltokat szabnak ki rágójukkal, és ezeket a kis levéldarabkákat cipelik magukkal, hogy a fészek falát azzal tapétázzák ki. A világon mintegy 1500 fajukat írták már le.

beporzó
méh

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.