Ugrás a tartalomra
Pixabay/jackmac34

Mennyit érnek útleveleink?

2021.04.18
15:23
2021.04.18
19:28
Forrás
henleyglobal.com, Szerbiai RTV, crwwgroup.net, hu.euronews.com
A japán már évek óta a világ legértékesebb útlevele, a magyar a 10., míg a szerb a 36. helyen áll a Henley & Partners cég indexe alapján.

Az éllovas japánok 193 országba tudnak vízummentesen utazni. A szingapúri útlevél a ranglista 2. helyére került, ezzel egyel kevesebb, 192 helyre juthatnak el előzetes ügyintézés nélkül. A 3. a sorban a dél-koreai és a német 191 célországgal. A 4. pozíción az olasz, a finn, a spanyol és a luxemburgi osztozik 190 beutazási országgal.

A magyar, a többi uniós útlevélhez hasonlóan, az élmezőnybe tartozik 183 úti céllal.

A szerb úti okmánnyal vízum nélkül 135 országba mehetünk.

A régió többi országai közül a szlovén a 11., a horvát a 16., az észak-macedón a 43., a montenegrói pedig a 44. Az amerikaiak a 7. hellyel 187, az oroszok a 48. hellyel 118, míg a kínaiak a 68. hellyel 77 országba látogathatnak el.

Pannon RTV

Az értékelésnél nem a sportversenyeknél megszokott sorrend-kalkulációt alkalmazzák – így a Henley & Partner kimutatásában hiába van mondjuk két harmadik helyezett, negyediket is hirdetnek. Bár tizedik helyen van például a magyar, huszonhat ország mégis megelőzi a sokszoros holtverseny miatt. Az erősség mértékegységét az alapján határozták meg, hogy az adott útlevéllel hány országba lehet könnyen vagy aránylag könnyen eljutni, lehetőleg vízum nélkül.

A lista végén ázsiai országok dokumentumai vannak. Az afgán útlevelet mindössze 26 ország fogadja el probléma nélkül, minden más esetben vízum szükséges, ezzel pedig a lista utolsó helyére került. Nincsenek sokkal jobb helyzetben az iraki (28 ország), a szíriai (29 ország) és a pakisztáni (32 ország) úti okmányok birtokosai sem.

A Henley Passport Index 2006 óta figyeli a világ országainak útleveleit, és negyedévente teszi közzé az eredményeket. A lista a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) adatain alapul, és aszerint rangsorolja a dokumentumokat, hogy azokkal mennyi országba, régióba tudnak előzetes vízumkérelem nélkül eljutni.

útlevél
index
magyar
szerb
amerikai
orosz
utazás

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.