Ugrás a tartalomra
Pixabay/Thomas_Ritter - illusztráció

Mi lesz a pingvinekkel és a fókákkal?

2020.11.04
14:50
Forrás
hirado.hu
A világ legnagyobb jéghegye közelít az atlanti-óceáni Déli-Georgia sziget felé, ezzel pedig veszélybe kerülhet a sziget állatvilága.

Az Antarktiszról leszakadt A68a nevű jéghegy komoly veszélyt jelenthet a fókák és pingvinek számára, mert ha eltorlaszolja a tengerre való kijutást, akkor az állatok nem tudnak táplálékhoz jutni.

A tudósok szerint a jéghegy megfeneklésének nem csak negatív hatásai lehetnek. Hatalmas mennyiségű port visz magával, ami megtermékenyítheti maga körül az óceán planktonjait, és ez kedvező hatással lehet a táplálékláncra.

A 4200 négyzetkilométer területű jéghegy több száz milliárd tonna súlyú. Mivel 200 méter vagy annál is kisebb mélységre merül, ezért mielőtt megfeneklene, egészen a sziget partjáig sodródhat.

A kutatók több műholdas felvételt kértek az Európai Űrkutatási Hivataltól, mert az űrből készült képeket nem zavarják a felhők, így az időjárási körülményektől függetlenül tudják követni a jéghegy útját.

pingvin
fóka
jéghegy
Atlanti-óceán
Déli-Georgia sziget
megfeneklés

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.