Ugrás a tartalomra
Pixabay/5519128

Mi is terjesztjük a növényi magokat

2020-10-14
14:09
Forrás
www.elobolygonk.hu
A ruhánkon megragadt növényi magokat messzire vihetjük. Még a mosott ruhán is csíraképesek lehetnek a magok.

Az emberek nagy számban és messzire terjeszthetnek növényi magokat a ruházatukon, amelyek még a gépi mosást követően is megőrizhetik csíraképességüket, így tudtunkon kívül szerepünk lehet a növényfajok terjesztésében – állapították meg az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai.

A szakemberek szerint kirándulás, terepmunka, szabadtéri sport után ruházatunkra, cipőnkre és zokninkra számos növényi mag tapad. Egy részük annyira alkalmazkodott az állatok kültakaróján való terjedéshez, hogy horgokkal, tüskékkel, szálkákkal vagy ragadós felület segítségével hosszú ideig is képesek a terjesztő vektor kültakaróján utazni, így igen nagy távolságokat is megtehet.

A kutatók fontos különbségnek nevezik az emberi és az állati terjesztők ökológiai szerepében, hogy az ember egymástól merőben különböző élőhelyek között mozog: például egy zsúfolt nagyvárosból eljuthat egy messzi, akár másik kontinensen fekvő természetvédelmi területre is.

A globális népességnövekedés és az egyre nagyobb léptékű mobilitás miatt az emberek potenciálisan nagy számban és messzire terjeszthetnek magokat a ruházatukon. A kimosott magok egy része a mosást és szárítást követően is a ruhákon marad. Többféle természetes élőhelyre is eljuthatnak, úti céljainktól függően, így tudtunkon kívül szerepünk lehet a növényfajok terjesztésében. Ez a terjedési mód azonban jelentősen felboríthatja az adott környezeti viszonyokat.

növényi magok
mag
terjesztés
ruha
ruházat
mosás

Most

19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26, Frissítve: 20:10

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.
15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű