Ugrás a tartalomra
Pixabay/stokpic

Mikorra használjuk el a Föld egyéves erőforrásait idén?

2020-08-14
18:48
Forrás
MTI
A túlfogyasztás világnapja mindig más napra esik. Eláruljuk, idén melyik napra esik!

Tavalyhoz képest több mint három héttel későbbre, augusztus 22-re esik idén a túlfogyasztás világnapja. Ez a dátum mutatja azt, hogy a Föld lakossága mikorra használja el a bolygó egyéves erőforrásait - olvasható a Természetvédelmi Világalap közleményében. Szerintük az emberiség ökológiai lábnyomának zsugorodása a koronavírus-járvány miatti korlátozások közvetlen következménye.

Magyarország egyébként tavalyhoz hasonlóan idén is június 14-én érte el a túlfogyasztás napját.

A globális ökológiai lábnyom hirtelen zsugorodása ugyanakkor messze elmarad attól a mértékű változástól, amelyre szükség van a fenntarthatóság két alappillérének, az ökológiai egyensúlynak és az emberek jólétének biztosításához.

Az idei dátum azt tükrözi, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma 9,3 százalékkal csökkent a január 1-je és a túlfogyasztás világnapjának aktuális dátuma közötti időszakban az előző év azonos periódusához képest. Az emberiség jelenleg 1,6-szor gyorsabban használja fel a bolygó erőforrásait, mint ahogy az ökoszisztémák regenerálódni képesek, vagyis úgy élünk, mintha 1,6 Föld állna rendelkezésünkre.

Föld
erőforrás
túlfogyasztás
túlfogyasztás napja

Most

21:44, Frissítve: 22:06

Ha összefogunk, meglesz a pénz!

Pál Gajódi Olivér 2019.12.17-én született Bajmokon. Élete első hónapjai óta kemény harcot vív egy súlyos betegség, a gerinc eredetű izomsorvadás ellen.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.