Ugrás a tartalomra
Pixabay/PublicDomainPictures

A mikrobák szintjétől a globális felmelegedésig

2019-11-30
10:33
2019-11-30
10:42
Forrás
Élőbolygónk.hu
Bár a bacilusok az ökoszisztéma alapvető részét képezik, a klímamodellekben eddig nem szerepeltek. A helyzet azonban hamarosan változhat, ami bolygónkra nézve nem sok jót jelent.

A londoni Imperial College kutatói megvizsgálták az egysejtűek gázanyagcseréjét annak függvényében, milyen külső hőmérsékleten élnek. A kutatás szerint egyes baktériumok anyagcseréjük során szén-dioxidot termelnek, és ez a felmelegedés hatására a jövőben emelkedni fog. Kiderült, hogy a 45 Celsius-fok alatt élőknél növekedés várható a kilégzett CO2-mennyiségben a globális felmelegedés okozta ingadozó hőmérséklet miatt. Ez azt jelenti, hogy rövid távon a baktériumok felgyorsuló anyagcseréjük miatt termelnek majd több szén-dioxidot, hosszú távon pedig már evolúciós változások zajlanak bennük, ebbe az irányba mozdítva anyagcseréjüket. A sejtmag nélküli baktériumok a sejtmaggal rendelkező élőlényekhez képest ráadásul sokkal intenzívebben reagálnak a hőmérséklet ingadozására, ez a különbség pedig mostanáig kimaradt a klímamodellekből.

globális felmelegedés
baktérium
klímaváltozás
szén-dioxid

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.