Ugrás a tartalomra
VajdasagMA

Múzeummá alakítják a Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajót

2019-04-03
19:15
2019-04-03
19:34
Forrás
MTI, VajdasagMA
A Bodrog belgrádi ágyúlövéseivel kezdődött meg hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án. A szerb hadsereg később elkobozta, és Száva néven saját szolgálatába állította.

A főváros mellett veszteglő hadihajó állapota az elmúlt száz évben leromlott, sokáig kavicsszállító uszályként használták. Többször is úszó múzeummá akarták alakítani, végül 2005-ben részleges örökségvédelem alá helyezték. A felújítására 2013-ban hoztak létre munkacsoportot, a munkát pedig Apatinban végezték el. A külső felújító munkálatok után már csak a belső, múzeumi rész kialakítása van hátra, ezt követően pedig a nagyközönség számára is látogathatóvá teszik a történelmi emléket.

Bodrog
monitorhajó
múzeum
Belgrád

Most

17:20, Frissítve: 17:26

Bottasé a szezon első pole pozíciója

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es idénynyitó Osztrák Nagydíj szombati időmérő edzését, így vasárnap ő rajtolhat az élről.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.