Ugrás a tartalomra
VajdasagMA

Múzeummá alakítják a Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajót

2019-04-03
19:15
2019-04-03
19:34
Forrás
MTI, VajdasagMA
A Bodrog belgrádi ágyúlövéseivel kezdődött meg hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án. A szerb hadsereg később elkobozta, és Száva néven saját szolgálatába állította.

A főváros mellett veszteglő hadihajó állapota az elmúlt száz évben leromlott, sokáig kavicsszállító uszályként használták. Többször is úszó múzeummá akarták alakítani, végül 2005-ben részleges örökségvédelem alá helyezték. A felújítására 2013-ban hoztak létre munkacsoportot, a munkát pedig Apatinban végezték el. A külső felújító munkálatok után már csak a belső, múzeumi rész kialakítása van hátra, ezt követően pedig a nagyközönség számára is látogathatóvá teszik a történelmi emléket.

Bodrog
monitorhajó
múzeum
Belgrád

Most

18:55

Fiatalok a Nyugat-Balkánról

Több mint 200, a politikában, egészségügyben, és egyéb tudományokban jártas egyetemista érkezett az Ifjú Vezetők 4. Regionális Fórumára Újvidékre.
17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.