Ugrás a tartalomra
Tablet használata
Pannon RTV/Lukács Oszkár/illusztráció

Nagyon káros a gyerekekre a monitorbámulás

2019-04-24
19:46
2019-04-24
21:56
Forrás
index.hu
Egyéves kor alatt például egyáltalán nem lenne szabad monitor elé ülnie egy gyereknek.

Nagyon káros a gyerekekre a monitorbámulás - figyelmeztet a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet több javaslatot is kiadott azzal kapcsolatban, hogy mely korosztálynak, mennyi időt kellene képernyő előtt töltenie.

Az Egészségügyi Világszervezet több javaslattal is előrukkolt. Kutatásaik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a képernyő folyamatos, vagy hosszabb ideig tartó nézése igencsak káros. A WHO szerint minden gyerek legalább kétóránként szünetet kell, hogy tartson, ha képernyőt néz, legyen az TV, tablet, okostelefon, vagy videójáték.

Javaslatuk szerint étkezések és az éjszakai alvás idején ne legyen a közelben még telefon se. Egyéves korig pedig egyáltalán ne bámuljon semmilyen képernyőt egy gyerek. A 3-4 évesek is korlátozva nézzék a monitort. Esetükben legfeljebb napi egy óra a megengedett.

Az Egészségügyi Világszervezet a képernyőfogyasztás kisgyerekekre gyakorolt káros hatásairól adta ki állásfoglalását, történetében először. A WHO javaslatait az elhízással kapcsolatos világméretű krízis miatt dolgozta ki, elsősorban a napi szinten szükséges testmozgásra helyezve a hangsúlyt. A WHO arra figyelmeztet, hogy a testmozgás csökkenése az egyik fő kockázati tényező az elhízással, túlsúllyal kapcsolatos halálokok tekintetében, és mindebben a korai gyerekkorban rögzülő szokások meghatározó szerepűek.

A WHO minden korosztály számára hangsúlyozza az életkornak megfelelő mennyiségű testmozgást és a minőségi alvást.

WHO
monitor
tablet

Most

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.