Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/ekamelev

Négy új hosszú orrú kaméleonfajt azonosítottak Madagaszkáron

2020-02-07
20:02
2020-02-07
20:21
Forrás
elobolygonk.hu
Négy új hosszú orrú kaméleonfajt azonosítottak német kutatók Madagaszkáron. A sziget az otthona az ismert 217 kaméleonfaj felének.

A kaméleonparadicsomban most német és madagaszkári kutatók négy új, jellegzetesen hosszú orrú fajt azonosítottak. Ezeknek a különleges orrú kaméleonoknak eddig 12 faját ismerték a tudósok, és a négy új fajjal ez most 16-ra nőtt – számoltak be róla a kutatók.

A tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az esőerdők területének csökkenése miatt az idővel futottak versenyt, amikor az új kaméleonfajok után kutattak. Az új fajok genetikai különbözőségeik alapján is azonosíthatók, de a koponyájuk formája és a genitáliáik is különbözhetnek. A kutatók felhívták a figyelmet rá, hogy számos állatfajt fenyeget a kihalás, és ennek elkerülésére fontos az élőhelyük védelme.

A kutatóknak a négy újabb faj besorolásával sikerült kiegészíteniük a Calumma nasutum csoportot, amelynek 2014-ben, amikor munkához láttak, még csak hét faját ismerték. 

kaméleon
Madagaszkár

Most

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.