Ugrás a tartalomra
pixabay/3d_maennchen

Nem lesz többé „hölgyeim és uraim"

2019-11-09
11:38
2019-11-09
11:49
Több londoni színház is eltörli a közönség megszólításánál használt „hölgyeim és uraim" kifejezést, nehogy megsértse a magukat nem kizárólag két nem alapján meghatározó nézőket.

A döntést azért hozták meg a színházak vezetői, mert a – több mint 47 ezer tagot számláló – művészeti szakszervezet, az Equity egy LMBTQ művészekkel kapcsolatos viselkedésre vonatkozó ajánlásában ezt is megfogalmazta - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Elsőként a vasárnapi Times számolt be róla, hogy az Equity október 28-án közzé adott egy ajánlást, amely a színházak munkatársait felkészíti arra, hogyan ne sértsék meg a nemüket nem csupán nők és férfiak "bináris kategóriájából" meghatározó művészeket. Az ajánlás példákat is bemutat, hogy milyen kifejezéseket használjanak, illetve ne használjanak az esetleg LMBTQ közösséghez tartozó művészek előtt. Az ajánlás megfogalmaz egy olyan mondatot is, miszerint a színházak "fontolják meg a kollektív megszólítások területén gendersemleges kifejezések használatát a színfalak előtt és mögött is".

Eddig már három színház, a londoni National Theatre, a Royal Shakespeare Company és a Nimax Theatre is ígéretet tett rá, hogy a jövőben törlik a „hölgyeim és uraim" megszólítást és helyette más megszólítással hívják majd fel a nézők figyelmét arra, hogy az előadás kezdetén vagy a felvonások közti szünet végén foglalják el helyeiket. Az üggyel kapcsolatban a Daily Mail ugyanakkor megjegyezte, hogy a színházi világban egyre nagyobb teret kap a gender-átjárhatóság eszméje. Arra emlékeztetnek, hogy például a National Theatre William Shakespeare világhírű darabjának, a Macbeth tavalyi bemutatóján a főszerepet és Lady Macbeth szerepét is nő játszotta, miközben a három boszorkány közül kettő férfi volt, egyikük pedig egy balett-tütüben lépett színpadra. A Daily Mail azt is említésre méltónak tartotta, hogy az egyik legrégebbi brit színház, az Old Vic múlt hónapban leszerelte mellékhelyiségei ajtajairól a kétféle nemet jelző táblákat és szabadon választhatóvá tették mindkét helyiséget mindenki számára.

gender
megszólítás
London
színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Saját felelősségünkre utazhatunk Görögországba

A szerbiai Köztársasági Egészségbiztosítási Alap arra figyelmeztet, hogy ha a görög partoknál egy szerbiai állampolgár megfertőződik koronavírussal, a kezelési költségeit nem állja az állam.