Ugrás a tartalomra
Tanjug/Roscosmos Space Agency Press Service photo via AP

Nem tudott dokkolni a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

2019-08-24
21:10
Forrás
MTI
Nem sikerült elsőre csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz a Szojuz űrhajónak, amely ember alakú robotot szállít a fedélzetén, ezért hétfőn újra megkísérlik a dokkolást.

Az űrhajósok nélküli Szojuznak szombat reggel kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, de gondok akadtak az űrállomáson lévő Kursz nevű automata dokkoló rendszer jelerősítőjével, ezért nem sikerült. Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője közölte, az űrállomás fedélzetén lévő űrhajósoknak le kell szerelniük a dokkoló rendszer jelerősítőjét, tesztelniük kell, és ha szükséges, akkor lecserélik. A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt el a kazahsztáni Bajkonurból fedélzetén a Fedor nevet viselő, ember alakú robottal. Az android az űrállomás fedélzetén tartózkodó Alekszandr Szkvorcov kozmonauta és a földi irányító központban tartózkodó egyik kezelő mozdulatait fogja lemásolni. Fedor 17 napig fog az ISS-en tartózkodni.

Szojuz
Nemzetközi Űrállomás
Roszkoszmosz
dokkolás

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.