Ugrás a tartalomra
Tanjug/Roscosmos Space Agency Press Service photo via AP

Nem tudott dokkolni a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

2019-08-24
21:10
Forrás
MTI
Nem sikerült elsőre csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz a Szojuz űrhajónak, amely ember alakú robotot szállít a fedélzetén, ezért hétfőn újra megkísérlik a dokkolást.

Az űrhajósok nélküli Szojuznak szombat reggel kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, de gondok akadtak az űrállomáson lévő Kursz nevű automata dokkoló rendszer jelerősítőjével, ezért nem sikerült. Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője közölte, az űrállomás fedélzetén lévő űrhajósoknak le kell szerelniük a dokkoló rendszer jelerősítőjét, tesztelniük kell, és ha szükséges, akkor lecserélik. A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt el a kazahsztáni Bajkonurból fedélzetén a Fedor nevet viselő, ember alakú robottal. Az android az űrállomás fedélzetén tartózkodó Alekszandr Szkvorcov kozmonauta és a földi irányító központban tartózkodó egyik kezelő mozdulatait fogja lemásolni. Fedor 17 napig fog az ISS-en tartózkodni.

Szojuz
Nemzetközi Űrállomás
Roszkoszmosz
dokkolás

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.