Ugrás a tartalomra
Tanjug/Roscosmos Space Agency Press Service photo via AP

Nem tudott dokkolni a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

2019-08-24
21:10
Forrás
MTI
Nem sikerült elsőre csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz a Szojuz űrhajónak, amely ember alakú robotot szállít a fedélzetén, ezért hétfőn újra megkísérlik a dokkolást.

Az űrhajósok nélküli Szojuznak szombat reggel kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, de gondok akadtak az űrállomáson lévő Kursz nevű automata dokkoló rendszer jelerősítőjével, ezért nem sikerült. Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője közölte, az űrállomás fedélzetén lévő űrhajósoknak le kell szerelniük a dokkoló rendszer jelerősítőjét, tesztelniük kell, és ha szükséges, akkor lecserélik. A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt el a kazahsztáni Bajkonurból fedélzetén a Fedor nevet viselő, ember alakú robottal. Az android az űrállomás fedélzetén tartózkodó Alekszandr Szkvorcov kozmonauta és a földi irányító központban tartózkodó egyik kezelő mozdulatait fogja lemásolni. Fedor 17 napig fog az ISS-en tartózkodni.

Szojuz
Nemzetközi Űrállomás
Roszkoszmosz
dokkolás

Most

18:55, Frissítve: 19:14

Félbetört egy repülő Indiában

Landolás közben kicsúszott a kifutópályáról és két részre tört egy repülőgép Indiában. Az Air India Express gépe Calicutba érkezett Dubaiból.
16:09, Frissítve: 16:15

Dinnyeszezon Tiszakálmánfalván

Két héttel ezelőtt még kétszer ennyibe került a dinnye, mint tavaly, de miután kedvezőbbre fordult az időjárás, mégis nőtt a termés mennyisége és minősége, ami az ár csökkenéséhez is vezetett.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.