Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Nemzetközi innovációs kiállítás és konferencia Újvidéken

2020.10.12
14:39
2020.10.12
17:05
Forrás
Pannon RTV
Az érvényben lévő egészségügyi előírások betartása mellett rendezték meg a 34. Tesla Festet Újvidéken.

 A nemzetközi innovációs kiállítás és konferencián az érdeklődök panelbeszélgetéseket és technikai bemutatókat nyomon követhetnek.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az idei év legsikeresebb feltalálójának járó díjat Zoran Kopanja kapta. Idén bemutatott találmánya egy automatizált, energiahatékony rétestészta-készítő gép. „Ez az egyetlen gép a világon mely képes 5 fajta rétestésztát előállítani hajdina-, kukorica-, fehér, fekete és teljes kiőrlésű liszt felhasználásával. Ilyen másutt nem létezik. Az 1100-as és 1850-es típusú lisztből nem képes más gép ezt megtenni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az eseményt Anđelko Glavašević, a Vajdasági Feltalálók Szövetségének elnöke, a rendezvény főszervezője nyitotta meg. „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az embereink, feltalálóink, hatalmas hatást gyakorolhatnak a gazdasági, technikai fejlődésre, hiszen a fejlettebb országokban, ők, a kis és közép vállalkozók képezik a gazdasági, technikai fejlődés gerincét.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az elismerést Dina Vučinić, az újvidéki városi tanács oktatásügyi megbízottja adta át Kopanjának. „A Tesla Fest felbecsülhetetlen értéket jelent Újvidék város számára. Ez a hely találkozót biztosít feltalálók és fiatal tudósnak egyaránt. Nem csak Szerbiából, de az egész régióból is. Ma, 123 évvel azt követően, hogy Tesla bemutatta váltó áramú rendszerét, szeretnénk elmondani, hogy a város soha nem látott figyelmet fordít a tudományra és az oktatásra.”

A járványhelyzetre való tekintettel, külföldi kiállítók csak elektronikus és nyomtatott formában vettek részt. Tényleges bemutatóval kevesen készültek. A legfiatalabb feltalálók Kínából származnak, mindössze 5 évesek.

Tesla Fest
innováció
konferencia

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.