Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Nemzetközi innovációs kiállítás és konferencia Újvidéken

2020.10.12
14:39
2020.10.12
17:05
Forrás
Pannon RTV
Az érvényben lévő egészségügyi előírások betartása mellett rendezték meg a 34. Tesla Festet Újvidéken.

 A nemzetközi innovációs kiállítás és konferencián az érdeklődök panelbeszélgetéseket és technikai bemutatókat nyomon követhetnek.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az idei év legsikeresebb feltalálójának járó díjat Zoran Kopanja kapta. Idén bemutatott találmánya egy automatizált, energiahatékony rétestészta-készítő gép. „Ez az egyetlen gép a világon mely képes 5 fajta rétestésztát előállítani hajdina-, kukorica-, fehér, fekete és teljes kiőrlésű liszt felhasználásával. Ilyen másutt nem létezik. Az 1100-as és 1850-es típusú lisztből nem képes más gép ezt megtenni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az eseményt Anđelko Glavašević, a Vajdasági Feltalálók Szövetségének elnöke, a rendezvény főszervezője nyitotta meg. „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az embereink, feltalálóink, hatalmas hatást gyakorolhatnak a gazdasági, technikai fejlődésre, hiszen a fejlettebb országokban, ők, a kis és közép vállalkozók képezik a gazdasági, technikai fejlődés gerincét.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az elismerést Dina Vučinić, az újvidéki városi tanács oktatásügyi megbízottja adta át Kopanjának. „A Tesla Fest felbecsülhetetlen értéket jelent Újvidék város számára. Ez a hely találkozót biztosít feltalálók és fiatal tudósnak egyaránt. Nem csak Szerbiából, de az egész régióból is. Ma, 123 évvel azt követően, hogy Tesla bemutatta váltó áramú rendszerét, szeretnénk elmondani, hogy a város soha nem látott figyelmet fordít a tudományra és az oktatásra.”

A járványhelyzetre való tekintettel, külföldi kiállítók csak elektronikus és nyomtatott formában vettek részt. Tényleges bemutatóval kevesen készültek. A legfiatalabb feltalálók Kínából származnak, mindössze 5 évesek.

Tesla Fest
innováció
konferencia

Most

22:29

A hatodik napon

Tartalmas program vár a szerb sportolókra a tokiói olimpia 6. napján, a magyarok is újabb döntőkre készülnek.
17:45, Frissítve: 19:31

Mikor jöhet a harmadik dózis?

Konkrét döntések nem születtek, viszont több ajánlást is megfogalmaztak a köztársasági válságstáb mai ülésén. A lehetséges korlátozó intézkedésekről is egyeztettek.
15:34, Frissítve: 16:32

Szóval, rímmel, színházzal Óbecsén

Drámatábort szerveztek idén is Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A résztvevők a bábozással és a mozgásszínházzal ismerkednek. A tanultakat pénteken gálaműsorban mutatják meg a közönségnek.

Népszerű