Ugrás a tartalomra
Felvidék.ma/Facebook /Ján Korpa

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

2022.05.16
19:35
Forrás
Felvidek.ma, Index
Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz Szlovákiában a Sajó folyóba. A feljelentést megtették, a rendőrség nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban.

A helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé viszi az ügyet. Míg februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. A cink jelenléte a közvetlen kifolyásnál már februárban a százszorosa volt annak a mennyiségnek, ami a folyó élővilágára halálos dózist jelent, így előrelátható volt a katasztrófa – írja a Felvidék.ma.

Az Index összeállítása szerint Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja az mondta, hogy három szakaszon vizsgálták meg a Sajó vizét és élővilágát. A folyó 10 kilométeres szakaszán elmondása szerint rengeteg tetemet találtak, és az elpusztult folyami rákok tetemei szinte teljesen ellepték a partot.

 A Felvidék.ma információi szerint olyan nagy mennyiségű szennyezett vizet kelleni szűrni, hogy azt technikailag nem tudják megoldani, illetve ennek a mennyiségnek a szűrése akár havi 100 ezer euróba is kerülhet. Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. Azt próbálták megoldani, hogy a víz ne szivárogjon a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, hogy elkerüljék a szennyezett víz felszínre áramlását. Varga Tibor szerint jelenleg a kövek alatt sincs élet, és amíg a halak táplálékául szolgáló ízeltlábúak vissza nem térnek, addig felesleges visszatelepíteni a halakat. Először el kell tűnjön a leülepedett rozsda, amit soha senki nem fog kitisztítani a folyó medréből azon az 50 kilométeres szakaszon, ami fertőzött. A szakemberek szerint legalább 15 év, míg visszatérhet a folyami rák – magyarázta. A Sajó Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb folyója, a Tisza jelentős mellékvize.

Sajó
mérgezés

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű