Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Nyári madárgyűrűző tábor a Ludasi-tó partján

2021.07.20
12:21
2021.07.20
16:25
Forrás
Pannon RTV
A több héten keresztül folyó kutatómunka során a terület vonulómadarait figyelik meg és gyűrűzik. A tábor célja a vonulómadarak és az általuk használt útvonalak, élőhelyek védelme.

A hat héten át tartó nyári madárgyűrűzés célja a vonuló madarak minél hatékonyabb védelme. Minden, hálóból kiszedett madár kap egy egyedi azonosítóval ellátott alumínium gyűrűt, valamint megvizsgálják az állatok kondícióját. A fiatal táborozók pedig bővíthetik ornitológiai ismereteiket.

Sahin-Tóth Hanna: „Volt, amikor egész héten jégmadarakra vártam, mert az a kedvencem a színe miatt. Nagyon jó, hogy láthatok olyan madárfajokat is a táborban és meg is foghatom őket, amiket máshol is megfigyelhetek és aztán el tudom mondani, hogy milyen faj, és ez nagyon jó érzés.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Szeverényi Soma már évek óta oszlopos tagja a nyári madárgyűrűző tábornak. Mint mondta, szívesen látogatja a Ludasi-tó partját, örül, hogy minden évben itt madarászhat.

„Folyamatosan tanulunk a madarakról, latin neveket, meghatározást, megfigyelést, tehát a madarakról általában mindent, amik itt a nád körül élnek, tapasztalatszerzés az egész tábor.”

A madárgyűrűzés elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy minél több információhoz jussanak, és ezeket az információkat a későbbiekben a madárfajok védelmére használják fel, részletezte Szekeres Ottó, a Riparia Természetbarátok Egyesületének tagja.

„Elsődleges információnk az, hogy milyen útvonalat használnak vonulás közben, hol állnak meg pihenni, hol vannak a költőhelyek, hol vannak a telelő területek. Később az, hogy a költési időben milyen tényezők befolyásolják a költés sikerességét, esetleg az, hogy vannak-e olyan negatív tényezők, amelyek a vonulás alatt érik őket és emiatt nem tudnak visszatérni a költőhelyekre.”

A tábor a Riparia Természetbarátok Egyesülete és a Palics Ludas Közvállalat közös szervezésében valósult meg. A nyári gyűrűzést követően ősszel ismét kihúzzák hálóikat a madarászok, hogy újabb vonuló madarakat figyelhessenek meg a térségben és megjelölhessék őket.

madárgyűrűzés
Riparia Természetbarátok Egyesülete
Szekeres Ottó

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.