Ugrás a tartalomra
Pixabay/floriansmc/illusztráció

Örömhír Chiléből: 200 békaporonty jött világra

2020.10.30
19:22
2020.10.30
19:30
Forrás
www.elobolygonk.hu
Súlyosan veszélyeztetett békaporontyok születését ünnepli a Chilei Nemzeti Állatkert.

A Telmatobius dankoi tavaly megmentett maroknyi egyedének nemrég világra jött 200 utódját ünnepli a santiagói Chilei Nemzeti Állatkert. Az apró, sötét foltos békáknál október 11. és 12. között történt meg a peték megtermékenyítése. A különböző fejlődési szakaszokban lévő utódok növekedését árgus szemekkel figyelik az állatkert szakemberei. A Telmatobius dankoi az Atacama-sivatagban lévő Calama nevű bányavároshoz közeli folyóban honos, ám az intenzív ipari tevékenységek és beruházások miatt a folyó rendkívül szennyezetté vált és kiszáradt. Helyi kutatók egy csoportja a Természetvédelmi Világszövetség támogatásával tavaly kimenekített 14 békát a folyóból hátramaradt iszapos területről, majd Santiagóba szállították őket. Az állatok alultápláltak és dehidratáltak voltak. A szakemberek abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán a repülőutat túlélik, ám a 14-ből végül 12-en teljesen erőre kaptak, és a nemrég világra jött utódoknak hála talán sikerül megmenteni a fajt a kihalástól. A calamai Természettudományi Múzeum kutatója szerint a következő nagy kihívás a békák természetes élőhelyének helyreállítása lesz, hogy idővel visszatérhessenek a vadonba. 

Chile
állatkert
béka
ebihal

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.