Ugrás a tartalomra
Pixabay/iankelsall1

Párizs a világ legdrágább városa

2019-03-19
23:42
2019-03-19
23:56
Forrás
Euronews
Igaz, a megtisztelő címen osztoznia kell Szingapúrral és Hong Kongal is, legalábbis a The Economist Intelligence Unit's (EIU) 2019-es felmérése szerint.

Nem meglepő, hogy a francia főváros az élen végzett, mivel 2003 óta minden évben a top 10-be került - mondta a jelentés szerzője, Roxana Szlavcseva az Euronews-nak. Ennek ellenére az a tény, hogy a város hat helyet ugrott előre alig két év alatt, szerinte egyáltalán nem jelentéktelen.

A felmérésben 160 különböző árucikk átlagos értékét mérték fel és hasonlították össze - az élelmiszertől a tisztálkodószereken át a ruházkodásig, a háztartási segítségig, közlekedésig, és a közüzemi számlákig, 93 ország 133 városában.

A világ legdrágább városai, sorrendben: Szingapúr, Párizs, Hong Kong, Zürich, Genf, Oszaka, Szöul, Koppenhága, New York, Tel Aviv és Los Angeles.

Miközben Párizs ad is valamit a pénzünkért - például minőségi alkoholt, közlekedést és dohányt - az olyan kategóriák, mint a háztartási segítség, a szórakozás vagy épp háztartási kiadások a legmagasabb európai áron érhetőek csak el.

London és Manchester, a két brit város jókorát csúszott vissza 2017-hez képest a brexitnek köszönhetően, és ez a következő két évben valószínűleg így is marad. A brit városok továbbra is drágának tűnhetnek a helyi lakosok számára, de a külföldiek számára a font gyengülése miatt olcsóbbá váltak.

Ugyanígy a valuta gyengülése okozta Isztambul visszaesését is - 48 hellyel csúszott hátrébb 2018 óta - Moszkváét - 16 hellyel áll hátrébb, mint tavaly - és Szentpétervárét is.

A legdrágább európai városok rangsorában Belgrád - Moszkvát megelőzően - a 92. helyezett, Budapest a 105. helyen áll.

Párizs
legdrágább

Most

13:37, Frissítve: 13:45

Ünnepi kavalkád a piacon

A hagyomány szerint az ortodox nagypénteken egyedül a húsvéti előkészületek engedélyezettek, amit megérezhetett mindenki, aki kilátogatott ma a szabadkai Tejpiacra.
12:50, Frissítve: 13:34

Ünnepi ügyeletek

Munkaszüneti nap van ma Szerbiában az ortodox húsvéti ünnepek miatt. A közvállatok és intézmények többsége ügyeletet tart. Ez hétfőre is vonatkozik

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.