Ugrás a tartalomra
Pixabay/iankelsall1

Párizs a világ legdrágább városa

2019-03-19
23:42
2019-03-19
23:56
Forrás
Euronews
Igaz, a megtisztelő címen osztoznia kell Szingapúrral és Hong Kongal is, legalábbis a The Economist Intelligence Unit's (EIU) 2019-es felmérése szerint.

Nem meglepő, hogy a francia főváros az élen végzett, mivel 2003 óta minden évben a top 10-be került - mondta a jelentés szerzője, Roxana Szlavcseva az Euronews-nak. Ennek ellenére az a tény, hogy a város hat helyet ugrott előre alig két év alatt, szerinte egyáltalán nem jelentéktelen.

A felmérésben 160 különböző árucikk átlagos értékét mérték fel és hasonlították össze - az élelmiszertől a tisztálkodószereken át a ruházkodásig, a háztartási segítségig, közlekedésig, és a közüzemi számlákig, 93 ország 133 városában.

A világ legdrágább városai, sorrendben: Szingapúr, Párizs, Hong Kong, Zürich, Genf, Oszaka, Szöul, Koppenhága, New York, Tel Aviv és Los Angeles.

Miközben Párizs ad is valamit a pénzünkért - például minőségi alkoholt, közlekedést és dohányt - az olyan kategóriák, mint a háztartási segítség, a szórakozás vagy épp háztartási kiadások a legmagasabb európai áron érhetőek csak el.

London és Manchester, a két brit város jókorát csúszott vissza 2017-hez képest a brexitnek köszönhetően, és ez a következő két évben valószínűleg így is marad. A brit városok továbbra is drágának tűnhetnek a helyi lakosok számára, de a külföldiek számára a font gyengülése miatt olcsóbbá váltak.

Ugyanígy a valuta gyengülése okozta Isztambul visszaesését is - 48 hellyel csúszott hátrébb 2018 óta - Moszkváét - 16 hellyel áll hátrébb, mint tavaly - és Szentpétervárét is.

A legdrágább európai városok rangsorában Belgrád - Moszkvát megelőzően - a 92. helyezett, Budapest a 105. helyen áll.

Párizs
legdrágább

Most

22:43, Frissítve: 22:48

Ezüstérmes a kardozó Szatmári András

A budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság csütörtöki fináléjában a dél-koreai Oh Szang Uk 15-12-re győzött, ezzel övé lett az aranyérem.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.