Ugrás a tartalomra
Pixabay/René Schindler

Péntek 13-a van

2022.05.13
09:38
Forrás
Pannon RTV
Valószínűleg még a bibliai időkben alakult ki a hiedelem, hogy szerencsétlen dolgok történhetnek ezen a napon.

Ebben közrejátszhatott például az is, hogy Jézussal együtt 13 ember vett részt az utolsó vacsorán, és Jézus keresztre feszítése is pénteki napra esett. Az ókori Rómában, majd később a középkorban több helyen, például Angliában is, pénteken hajtották végre a kivégzéseket. Az is érdekes, hogy a középkorban az állítólagos boszorkányok büntetése is péntekre esett.

Wikipedia

Bármennyire hihetetlen, de a babona ma is sokakat korlátoz tevékenységükben. A félelem a gazdaságra is kihat. Egyes felmérések szerint csak az Egyesült Államokban 17-21 millió embert érint a fóbia, amely 800-900 millió dolláros bevételkiesést okoz azzal, hogy sokan nem mernek repülőre szállni, autóba ülni vagy balszerencsétől való félelmükben dolgozni.

Ezen a napon nem szabad létrára mászni, és minden baljós gondolatot le kell kopogni egy fán - legalábbis a babonások szerint.

péntek 13.
babona

Most

16:40, Frissítve: 17:51

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

Népszerű