Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

„A pisai torony sosem lesz teljesen egyenes”

2018-12-04
12:52
2018-12-04
12:59
Forrás
hvg.hu
Mint arról már korábban hírt adtunk, a pisai ferde torony négy centiméterrel egyenesebb lett. Roberto Cela mérnök szerint azonban a torony soha nem lesz teljesen egyenes.

A torony rögtön az építés kezdete után, még 1173-ban elkezdett dőlni, a túlságosan laza talaj miatt. 1990 januárjában be is zárták a látogatók előtt az UNESCO világörökségi listáján is szereplő márvány harangtornyot.

Nyáron, amikor meleg van, a torony deformálódik. Ilyenkor kevésbé ferde, mivel a déli homlokzata melegszik, a kő a hatás következtében kitágul és déli irányba dől. Tágulás közben tehát egyenesedik - magyarázták szakértők. Az összes munka ellenére a torony sosem lesz teljesen egyenes - állítja Robert Cela.

Pisai ferde torony

Most

07:40

Megállt a havazás

Több mint 30 órányi havazás után az éjszaka folyamán Szerbia nagyobb részén megállt a hóesés.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.
petárda

Pénzbüntetés vár a petárdázókra

50 és 100 ezer dinár közötti büntetést ír elő a márciusban életbe lépett közrendről szóló törvény azok számára, akik petárdával vagy más pirotechnikai eszközzel megzavarják polgártársaik nyugalmát.