Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

„A pisai torony sosem lesz teljesen egyenes”

2018-12-04
12:52
2018-12-04
12:59
Forrás
hvg.hu
Mint arról már korábban hírt adtunk, a pisai ferde torony négy centiméterrel egyenesebb lett. Roberto Cela mérnök szerint azonban a torony soha nem lesz teljesen egyenes.

A torony rögtön az építés kezdete után, még 1173-ban elkezdett dőlni, a túlságosan laza talaj miatt. 1990 januárjában be is zárták a látogatók előtt az UNESCO világörökségi listáján is szereplő márvány harangtornyot.

Nyáron, amikor meleg van, a torony deformálódik. Ilyenkor kevésbé ferde, mivel a déli homlokzata melegszik, a kő a hatás következtében kitágul és déli irányba dől. Tágulás közben tehát egyenesedik - magyarázták szakértők. Az összes munka ellenére a torony sosem lesz teljesen egyenes - állítja Robert Cela.

Pisai ferde torony

Most

22:51, Frissítve: 23:57

Tenisz: Györe döntős Rióban!

A zentai teniszező elődöntőbeli ellenfele, a szlovén Aljaž Bedene sérülés miatt visszalépett, így Györe küzdelem nélkül jutott be a döntőbe.
20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.