Ugrás a tartalomra
Rubik-kocka
Illusztráció: Pixabay/Gerd Altmann

Polimerekből készítettek Rubik-kockát

2019-08-14
08:54
2019-08-14
09:00
Forrás
hirado.hu
Információtárolásra keresnek új módot amerikai és kínai vegyészek.

A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A játékkockához hasonlóan ez a szerkezet is tartalmaz forgatható oszlopokat és oldallapokat, ám a merev Rubik-kockával ellentétben ezt önkötő hidrogélből alkották meg. A vizenyős polimeranyag új kémiai kötések kialakítására képes, amikor a régi kötések megszakadnak. Elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

Matematikusok bizonyították, hogy összetettsége miatt több mint negyvenháromtrillió Rubik kockaállás hozható létre. Ez azt sugallja, hogy egyetlen kocka hatalamas mennyiségű információt képes tárolni.

„Gondoljunk csak a QR-kódra, amely fekete és fehér pixelek mintázata egy kétdimenziós felületen, és amelyet információtárolásra használnak. Keressük az információtárolás lehetőségeit színes mintázatokban és három dimenzióban, ami elméletileg jóval nagyobb információsűrűséghez vezethet el” – idézte Jonathan Sessler professzort a Phys.org tudmányos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kockát nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik.

Rubik-kocka
polimer
kémia
vegyész
információ
tárolás
kutatás

Most

21:35, Frissítve: 21:41

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.
16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.