Ugrás a tartalomra
Rubik-kocka
Illusztráció: Pixabay/Gerd Altmann

Polimerekből készítettek Rubik-kockát

2019-08-14
08:54
2019-08-14
09:00
Forrás
hirado.hu
Információtárolásra keresnek új módot amerikai és kínai vegyészek.

A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A játékkockához hasonlóan ez a szerkezet is tartalmaz forgatható oszlopokat és oldallapokat, ám a merev Rubik-kockával ellentétben ezt önkötő hidrogélből alkották meg. A vizenyős polimeranyag új kémiai kötések kialakítására képes, amikor a régi kötések megszakadnak. Elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

Matematikusok bizonyították, hogy összetettsége miatt több mint negyvenháromtrillió Rubik kockaállás hozható létre. Ez azt sugallja, hogy egyetlen kocka hatalamas mennyiségű információt képes tárolni.

„Gondoljunk csak a QR-kódra, amely fekete és fehér pixelek mintázata egy kétdimenziós felületen, és amelyet információtárolásra használnak. Keressük az információtárolás lehetőségeit színes mintázatokban és három dimenzióban, ami elméletileg jóval nagyobb információsűrűséghez vezethet el” – idézte Jonathan Sessler professzort a Phys.org tudmányos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kockát nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik.

Rubik-kocka
polimer
kémia
vegyész
információ
tárolás
kutatás

Most

23:58, Frissítve: 00:17

Örömvasárnap

Advent harmadik vasárnapján az Úr eljövetelének közeledtét ünnepeljük. Meggyújtjuk a rózsaszín gyertyát az adventi koszorún.
22:15, Frissítve: 22:20

Melegrekordok dőlhetnek meg

Akár 16 fokig is emelkedhet a jövő héten a hőmérő higanyszála, melegrekordok dőlhetnek meg térségünkben - olvasható az előrejelzésekben. Számottevő csapadékra nem kell számítanunk.

Népszerű