Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

A ragadozók is fontosak az élővilág helyreállításában

2021.04.08
17:34
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egy ausztrál öbölben megvalósított kísérlet igazolta, hogy a csúcsragadozók jelenléte meghatározó szerepet játszik az élőhelyek egyensúlyának fenntartásában és a klímaváltozással együtt járó káresemények utáni regenerálódásukban.

A kutatók számára a 2011-es, extrém tengeri hőhullám teremtett lehetőséget egy különleges, terepen elvégzett kísérletre. A Cápa-öböl hatalmas és rendkívül fajgazdag tengerifű-telepeinek jelentős része elpusztult. A terület elnéptelenedése ugyanakkor lehetővé tette, hogy a szakemberek modellezzék, milyen hatása van annak, ha hiányoznak a tengerifüvet lelegelő tengeri tehenek és teknősök populációjának szabályozásában szerepet játszó cápák.

Pixabay/illusztráció

Arra a kérdésre kerestek választ, hogy a csúcsragadozók hiánya tovább fokozhatja-e a klímaváltozás miatt bekövetkező pusztulás hatását. A kísérletben a tengeri tehenek legelését kerti szerszámokkal felszerelt búvárok modellezték. Eredményeik alapján a füvet fogyasztó fajok kontrollálatlan szaporodása egyértelműen megakadályozta a tengeri füvek regenerálódását, a változatos élővilág számára optimális környezetet kínáló, magas és sűrű növényzet kialakulását. A kutatás alapján a csúcsragadozók visszaszorulása nemcsak az ökoszisztémák szerkezetét befolyásolja, de a növényevők túlszaporodása révén az élőhelyek megújulóképességét is károsan befolyásolja. Ez alapján pedig a ragadozók állományának fenntartása és a faji sokféleség megőrzése fokozhatja az élőhelyek ellenálló képességét a klímaváltozással együtt járó ökológiai katasztrófákkal szemben. 

cápa
tenger
ragadozó
klíma
klímaváltozás
klímavédelem
hőhullám
teknős
élőhely
élőhelyek

Most

Népszerű