Ugrás a tartalomra
Pixabay/Eknbg

Segítség nélkül a világ csúcsára

2021.04.18
14:35
2021.04.18
14:45
Forrás
MTI
Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó megérkezett a Mount Everest alaptáborába, magyar idő szerint 10 óra 40 perckor érte el a Mount Everest 5330 méteren kialakított alaptáborát.
MTI/Soós Lajos

Varga Csaba április 8-án indult el Budapestről Nepálba, hogy a "Tisztán" Magyar Everest Expedícióban pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, vagyis "tisztán" hódítsa meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. A Kalifa Alpin Csapat hegymászója lehet az első magyar, akinek ez sikerülhet. A hegymászó önállóan építi ki a magaslati táborokat és felszereléseit is saját erőből juttatja fel. A magaslati táborok kiépítésével párhuzamosan kezdetét veszi az akklimatizációs folyamat, amelynek során egyre nagyobb magasságban szoktatja hozzá szervezetét a növekvő oxigénhiányhoz, hiszen a halálzónában, vagyis 8000 méteres magasságban a levegő oxigéntartalma már csak 30 százaléka a tengerszinten mérhetőnek, az ezzel járó "sokkhatásra" pedig csak fokozatosan tudja felkészíteni a szervezetét.

 

Pixabay/Eknbg

Komoly veszélyfaktor lehet a 2019-eshez hasonló, a csúcsrégióban kialakuló "dugó", amelyet jellemzően az oxigénes mászók idéznek elő, hiszen ők a folyamatos oxigénpótlásnak köszönhetően nem érzékelik a halálzónát, nem tapasztalják meg az oxigénhiány szervezetre gyakorolt sokrétű negatív hatását.

Így a "Tisztán" Magyar Everest Expedíció szempontjából kedvezőtlen adat, hogy a várakozásokkal ellentétben nem lesznek lényegesen kevesebben az Everesten, idén a mintegy 400 külföldi mászót 600 serpa segíti. A Kalifa Alpin Csapat információi szerint Varga Csaba mellett csupán két alpinista képviseli a "tiszta" mászást, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

Varga Csaba
Mount Everest

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.