Ugrás a tartalomra
Piaxabay/Pexels/illusztráció

Sok denevér vesztét okozzák a szélturbinák

2022.06.22
12:31
2022.06.22
12:37
Forrás
magyarmezogazdasag.hu
Ha megújuló energiákról beszélünk a szélturbináknak jelentős szerep jut, azonban nem csak pozitív hatásuk van. Számtalan repülő élőlény leli halálát a forgó lapátok közt, a madarak mellett sok denevér is halálát leli a forgó lapátok közt.

A Zoológiai és Vadvilágkutató Leibniz Intézet tudósai mutattak rá, hogy a természetes táplálékláncokat oly módon zavarják meg a turbinák, hogy az jóval távolabb is hatással van a mezőgazdasági és erdészeti termelésre is. A kutatók Németországban vizsgálták a rőt koraidenevért, mely gyakran esik áldozatul a szélturbináknak.

Karáth Imre

17 denevért boncoltak fel, és genetikai vizsgálatok segítségével határozták meg a bennük talált rovarokat. Kilenc rend 46 rovarfajának genetikai kódját mutatták ki. A meghatározott rovarok húsz százalékát lehet kártevőnek tekinteni agrár vagy erdőgazdálkodási szempontból. A tudósok arra a következtetési jutottak, hogy a denevérek pusztulása tönkreteszi a táplálékláncokat, ami a kártevő rovarok elszaporodásához vezet, és elképzelhető, hogy ez csak vegyszeres védekezéssel ellensúlyozható.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Energiatermelési oldalról a turbinák sokat segítenek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. A számlálások alapján több, mint 10 denevér pusztul el évente minden egyes hagyományosan működtetett szélturbinánál. Ez évente hat számjegyű denevérpusztulást jelent a Németország szárazföldi területein található 30 000 szélturbinánál.

Az újonnan telepített turbinák már ideiglenesen leállak a denevérek által aktívan használt időszakokban, amivel csökkenthető a rotorok közt elpusztuló állatok száma. Ez a változtatás évi egy-két egyedre csökkenti a veszteséget szélturbinánként. Azonban a régi típusú generátorok még mindig ilyen szünetek nélkül üzemelnek, és Németországban az összes szélturbina 75 százalékát teszik ki. A szakemberek szerint azzal kell számolni, hogy évente több mint 200 000 denevér pusztul el a rotorok közt.

szélerőműpark
szélerőmű
szélturbina
denevér

Most

17:14, Frissítve: 17:28

Hőség, vízpart, leégés

Az év eddigi legmelegebb időszaka elé nézünk térségünkben. Sokan a vízpartokon keresnek menedéket a kánikulában. Itt könnyebb elviselni a rekkenő hőséget, de több dologra is oda kell figyelnünk az egészségünk érdekében.
16:50, Frissítve: 17:02

Hiány helyett többlet

Vajdaság 2021-es költségvetésének a végrehajtásáról szóló jelentés volt a Tartományi Képviselőház ülésének a középpontjában. Az állami számvevőszék negyedik alkalommal adott pozitív véleményt a vajdasági büdzsé kiadásairól.
15:21, Frissítve: 16:37

Szépül a Róka tanya - épül a Róka Fest

Végéhez ért az Etnolife Egyesület alkotótábora, ahol több mint 30 fiatal építette és szépítette a noszai Róka Tanya udvarát. A tábor A fiatalok követik a hagyományokat elnevezésű határon átívelő IPA Projekt része.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.