Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

A téli madáretetés szabályai

2023.01.16
15:15
2023.01.17
07:35
Forrás
Pannon RTV
A tél a madáretetés időszaka. Ilyenkor a madarak egyre nehezebben jutnak táplálékhoz, így jobban rászorulnak az emberi segítségre. Stábunk annak járt utána, hogy mikor, mivel és hogyan érdemes etetni a madarakat. 

Lelkesen töltik a madáretetőket a zentagunarasi Október 18-a Általános Iskola udvarán a diákok. Az iskolában több mint tíz éve hagyomány a madáretetés, idén a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesülettel közösen két új madáretetőt is kihelyeztek, és a gyerekek azt is megtanulták, hogy hogyan és mivel kell etetni a madarakat. 

Surányi Tamás: „A madarakat kölessel, napraforgóval és almával szoktuk etetni és minden másnap kijövünk és megnézzük, hogy fogyott-e."

Dudás Máté: „A rigó az almát megeszi, ezért teszünk ki almákat ide az etetőkhöz, a cinegék meg az ilyen kisebb madarak a napraforgómagot."

A madáretetési szezon november vége felé kezdődik, március közepe után már nem szabad tölteni az etetőket, hiszen akkor fontos, hogy a madarakat ne vonjuk el a természetes táplálékuktól, hiszen legtöbbjük rovarevő, ezáltal megszabadítanak bennünket a kártevőktől. Az enyhe tél következtében idén kevesebb madár látogatja az etetőket.

Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „A balti államoktól, Lengyelország időjárása, illetve az ott uralkodó hőmérséklet már magasabb a megszokottnál, az átlagosnál, így aztán azok a madárfajok, amelyek északabbról érkeznek, mint például a csak télen látható fenyőpinty, nem is érkeztek meg, tehát kevés fenyőpintyet lehet látni vidékünkön jelenleg, Topolya környékén még nem is észleltük a jelenlétüket, de például fenyőrigóból is sokkal kevesebb érkezett, mint amennyi egyébként szokott."

A madáretetésnél fontos, hogy ha elkezdjük, akkor rendszeresen tegyünk ki élelmet, napraforgót, kölest vagy sózatlan szalonnát. A fagyok beálltával vizet is kínáljunk a madaraknak, arra kell ügyelni, hogy ne fagyjon be, illetve hogy a madarak ne tudjanak benne fürödni. 

madáretetés
Sihelnik József
Október 18-a Általános Iskola

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.