Ugrás a tartalomra
Pixabay/TheOtherKey

Tizenháromezer kilométert tett meg egy kakukk hazafelé

2020-05-27
15:08
Forrás
Pannon RTV
A madár Afrika déli vidékéről repült vissza mongóliai költőhelyére. A kutatók műholdas nyomkövetővel kísérték végig az útján, amely az egyik leghosszabb, amit szárazföldi madár valaha megtett.

A kakukk óceánokon, szélviharokon és 16 országon repült át. Az Onon mongol folyóról elnevezett madár március 20-án indult el zambiai telelőhelyéről. Tavaly nyáron mongol tudósok a brit madártani szövetséggel együttműködve öt kakukkot láttak el műholdas nyomkövetővel a Mongolia Cuckoo Project keretében, hogy hosszú vándorlásukat megfigyelhessék, Onon is egyike ezeknek a madaraknak. A kakukk több ezer kilométert tett meg az Indiai-óceán fölött leszállás nélkül, átlagosan óránként 60 kilométeres sebességgel, átrepülve Kenya, Szaúd-Arábia és Bangladesh fölött. Ő volt az öt madár közül az egyetlen, amelyiknek hazaútját sikerült végigkövetni, a többiek valószínűleg elpusztultak a kimerültségtől, vagy ragadozók zsákmányává váltak.

kakukk
madár
vándormadár

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.