Ugrás a tartalomra
mamutagyar
Pannon RTV

Több millió éves leletek a Tartományi Természetvédelmi Intézet kiállításán

2017-09-19
09:18
2017-10-04
12:39
Forrás
Pannon RTV
Óriási mamutagyarakat, kitömött állatokat, ritka sziklákat és több millió éves kövületeket lehetett megtekinteni hétfőn este a geológusok világnapján a Tartományi Természetvédelmi Intézetben.

A hegy születése című tárlat egyedülálló maradványokat tartalmaz.

Az egyszerű hétköznapi ember számára a Fruška Gora csak egy kirándulóhely, ám a geológus a hegy mélyében talált sziklákból következtetni tud a vidék élettörténetére. Kutatások és leletek bizonyítják, hogy a Fruška Gora akár 260 millió éves is lehet. A területén talált kövületekből nyílt tárlat Újvidéken, a Természetvédelmi Intézetben.

Harmincöt évi kutatás, tevékenység és felfedezés munkáját mutattatták be a tárlaton. Rengetegen voltak kíváncsiak az egyedülálló, Vajdaságban először megszervezett ilyen jellegű kiállításra. Ivan Dulić geológus, szervező elmondta, mindezt azért tették, hogy az emberekhez közelebb hozzák a természet fejlődését és történelmét. „A tárlattal szerettünk volna rámutatni arra, hogy a hegyet 260 millió éves sziklák alkotják, továbbá a 170 millió éves óceáni réteg, valamint a Pannon-tengerben keletkezett kövek. Többször hallottuk, hogy a Fruška Gora egy sziget a Pannon-tengerben. Ez nem igaz, mert egy olyan rendszer eleme, amely tartalmazza a Pannon-tenger maradványait.”

A kiállított leletek arról tanúskodnak, hogy a Fruška Gora alapjai már az idők kezdetén léteztek, és ellenálltak minden korszaknak. A legutóbb talált leletek 50-100 ezer évesek lehetnek – mondta Srđan Beli földrajz szakos tanár. „A csontok nem kövesedtek meg, hanem könnyen kiemelhetők a laza talajból, főleg a lösztalajból, amely porhanyós, és könnyen lehet vele dolgozni. Az utóbbi években pont a löszös területeken van a legtöbb leletünk. Ha kísérték a Viminaciumot, akkor láthatták, hogy ott teljes mamut-csordákat emeltek ki.”

A tárlat a következő három hónapban minden nap megtekinthető a Természetvédelmi Intézetben.

Tartományi Természetvédelmi Intézet
kiállítás
lelet
kövület
mamut

Most

Népszerű