Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

Több mint 100 érintetlen szarkofágot találtak Egyiptomban

2020-11-16
15:45
2020-11-16
15:54
Forrás
hiradó.hu
Rendkívüli felfedezés történt ismét Egyiptomban. Szombaton az egyiptomi hatóságok több mint 100 érintetlen szarkofágnak felfedezését jelentették be.

A 2000-2500 éves, gazdagon díszített, aranyozott és festett fakoporsókat, három 12 méter mély temetkezési aknában találták a híres Dzsószer-piramis melletti nekropoliszban. Szeptemberben 27-én már történt felfedezés a szakkarai nekropoliszban. Októberben pedig további 59 érintetlen, és hasonlóan jó állapotban lévő szarkofágra bukkantak.

A koporsók mellett találtak 40 aranyozott istenszobrot, illetve halotti maszkot is. A leleteket az időszámításunk előtti 664-tól 332-ig tartó késő-korra tehetők. A friss leleteket egy ideiglenes tárlaton mutatták be a világsajtónak a Dzsószer-piramis lábánál, ahol a meghívottak jelenlétében nyitottak fel egy koporsót, a benne talált múmiát pedig egy mobil röntgenkészülékkel át is világították. Szakkara még csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt – mondta az egyiptomi televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatón Hálid al-Ináni régészeti miniszter, aki egy újabb nagy felfedezés bejelentését ígérte az elkövetkező hetekre, december végére vagy január elejére.

Az egyiptomi régészek egyebek közt arra számítanak, hogy megtalálják azt a koporsókészítő műhelyt, ahol a temérdek szarkofágot gyártották. A szakkarai leleteket a három legjelentősebb egyiptomi múzeumban fogják közszemlére tenni a nagyközönség számára, köztük a gízai piramisok mellett épülő és jövőre átadandó Egyiptomi Nagymúzeumban – közölték.

Egyiptom
felfedezés
szarkofág

Most

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.