Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Több száz millió embert veszélyeztet a tengerszint-emelkedés

2021.10.14
19:03
Forrás
elobolygonk.hu
Ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje.

A legsúlyosabban Ázsia lesz érintett, ahol a tíz legveszélyeztetettebb metropoliszból kilenc található - állítják egy tanulmányban amerikai és német tudósok. Banglades és Vietnam lakosságának több mint fele a hosszú távú dagályszint alá kerülne egy 2 Celsius-fokkal melegebb világban. Kína, India és Indonézia beépített területei szintén veszélyben lennének a vízszintnövekedés miatt. A világ népességének körülbelül öt százaléka él ma olyan szárazföldön, amely az emberi tevékenység által már a légkörbe juttatott szén-dioxid miatt várható vízszintemelkedés alatt fekszik. A párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokos felmelegedési határérték, amelyet az országok a jövő hónapban Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 klímacsúcson próbálnak majd betartatni, hosszú távon közel 3 méteres tengerszint-emelkedést jelent.

tengerszint
globális felmelegedés

Most

12:13, Frissítve: 12:18

Vakcinakarácsonyfa - már ilyen is van

Nem mindennapi karácsonyfát állítottak fel Románia egyik legnagyobb oltópontján. A fa három méter magas és körülbelül 19 000 üres koronavírus elleni oltóanyagos üvegből áll.

Népszerű