Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Túlhíztuk az állatvilágot

2023.03.20
10:21
Forrás
greendex.hu
Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet tudósainak tanulmánya szerint a Föld vadon élő szárazföldi emlőseinek összsúlya ma már kevesebb mint 10%-a a bolygón élő férfiak, nők és gyermekek együttes súlyának.

A kalkuláció szerint a vadon élő szárazföldi emlősök össztömege 22 millió tonna, míg az emberiség nagyjából 390 millió tonnát nyomhat. Még ennél is döbbenetesebb azonban, hogy mennyit nyomnak a háziasított fajok: nagyjából 630 millió ezen élőlények tömege. Utóbbiakhoz hozzászámolták a nem szándékosan háziasított, de végeredményben az emberekhez kötődő állatokat is, mint a városi rágcsálók. Csak a sertések biomasszája közel kétszerese az összes vadon élő szárazföldi emlősének. A világ területének nagy részét óceánok borítják, de sajnos ott sem sokkal jobb a helyzet. A tengeri emlősök össztömegét mintegy 40 millió tonnára becsülték. Ezzel szemben a kutyák össztömege 20 millió tonna: épp annyi, mint az összes vadon élő szárazföldi emlősé. 

állat
ember

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű