Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Túráztak, hogy megismerjék a vidékünk e fokozottan védett növényét

2021.03.21
17:04
2021.03.21
19:47
Forrás
Pannon RTV
Egyre több kora tavaszi növény borul virágba Vajdaság-szerte.

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület ennek alkalmából szervezte meg a hérics-túrát, hogy minél többen megismerjék vidékünk fokozottan védett növényét, a tavaszi héricset, amely a Krivaja-patak lipári völgyében található.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A nagyjából 20 fős csapat vasárnap kora délután kelt útra, hogy a lipári völgyben megtekintse a kora tavasszal nyíló tavaszi héricset. Kelemen Zalán, Topolya: „Az anyukámmal, a testvéremmel és az unokatestvéremmel jöttem. Először vagyunk itt, és azért jöttünk, hogy megnézzük a héricset.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A Bajsa melletti lipári völgy egyébként nem védett terület, így számos kihívással kell szembenéznie ennek a fokozottan védett növénynek, kezdve a gyepégetéstől az akácfák betelepítéséig, amely visszaszorítja a tavaszi hérics élőhelyét.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A szervezők éppen azért tartják fontosnak ezeknek a túráknak a megszervezését, hogy minél többen megismerjék a környékben virágzó növényeket.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Tomić Jolán, Topolya: „Most vagyok először itt, koromhoz képest is. De a gyermekkoromat tanyán töltöttem, és azóta nagyon-nagyon szeretem a természetet.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A sárga színekben pompázó tavaszi hérics virágai akár a 6-7 centiméteres átmérőt is elérhetik. Sihelnik József, titkár, Arcus Környezetvédő Egyesület: „Löszös alapkőzeten csak itt, a Krivaja völgyhálózatban és a lipári völgyben található löszgyepen már tavaszi hérics, több helyről mindenhonnan már eltűnt. Ez a boglárkafélék családjába tartozó növény, és azért is tavaszi hérics, mert nyilván kora tavasszal kezdi meg a virágzását. Egy tő, amely gyakorlatilag áttelel, ezek a rizómák telelnek át, és ebből törnek ki a kis rügyek, hajtások fejlődnek, és egy ilyen sok, összetett ujjas leveleket fejleszt, és rögtön mindjárt a levelek csúcsán található egy zöld burokban egy sárga kis bimbó.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az Arcus Környezetvédő Egyesület kora tavaszi növénytúrái ezzel lezárultak, legközelebb májusban várják az érdeklődőket a fülemülék éjszakájára.

tavaszi hérics
Hérics-túra
Arcus Környezetvédő Egyesület

Most

17:31, Frissítve: 17:36

Beléphetnek Magyarországra az ott érettségiző diákok

Beléphetnek Magyarország valamennyi megnyitott határátkelőhelyén azok a külföldön tartózkodó diákok, akik az érettségi vizsgán történő részvételüket igazolni tudják az intézmény vizsgabehívójával, május 2-a és 26-a, valamint június 2. és 26. között.
16:19, Frissítve: 17:29

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!