Ugrás a tartalomra
Illusztráció/Pixabay

Űrhajóst küldene a világűrbe Magyarország 2024-ben

2019-11-27
20:25
2020-03-08
11:20
Forrás
MTI
Jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Űrügynökség konferenciáján Sevillában.

Azt mondta, Magyarország szeretné kihasználni az űrkutatás jelentette fejlődési, kitörési lehetőséget. A miniszter szerint reálisan megvalósítható cél a 2024-es űrutazás, vagyis a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése. A projektet a magyarok az orosz Roszkoszmosszal együttműködve valósítanák meg - fogalmazott a magyar tárcavezető. A további célok között szerepel, hogy 2024-ben Magyarország önálló műholdat állítson Föld-körüli pályára. Magyarország első és eddigi egyetlen űrhajósa Farkas Bertalan, aki 1980-ban járt az űrben.

űrhajós
Magyarország
Nemzetközi Űrállomás
űrutazás
Szijjártó Péter
Sevilla

Most

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.