Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/John Raoux

Útnak indul a Mars-járó

2020-07-30
12:51
2020-07-30
13:03
Forrás
MTI
Közép-európai idő szerint ma 13 óra 50-kor lövik ki a floridai űrállomásról a Perseverance vagyis az Állhatatosság elnevezésű Mars-járót.

A NASA legújabb vörös bolygó kutatója a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án fog landolni a Mars felszínén. Az űreszköz fő küldetése, hogy az élet nyomai után kutasson a vörös bolygón. Emellett az űreszköz a ritka marsi légkörben oxigént is megpróbál majd előállítani szén-dioxidból, melyet a Marsra érkező űrhajósok használhatnak majd.

Tanjug/AP Photo/John Raoux

A Mars-járón utazik egy miniatűr helikopter is, az Ingenuity, aminek az lesz a feladata, hogy az űreszköz útját feltérképezze. A drónhelikoptert napelemek hajtják, a Mars-járónál pedig mini nukleáris reaktor szolgáltatja a megfelelő energiát. A Mars-járó kilövését 13 órától élőben közvetítik majd a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook oldalán.

Mars
Perseverance
rajt
űrkutatás
bolygó

Most

12:30

Ingyenes online gazdafórumon vehetnek részt a termelők

Több héten át tartó gazdafórumot indít a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány. Az előadások online kísérhetők a VASZ honlapján, a regisztráció és a virtuális részvétel ingyenes a termelők számára.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.