Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaság első kenderháza

2021.06.10
21:43
2021.06.11
06:55
Forrás
Pannon RTV
Elsőre talán a zsák, a kötél vagy a farmer jut eszünkbe, amikor az ipari kender felhasználási területeire gondolunk, ennél azonban sokrétűbb, a textil és a kozmetikai ipar mellett az építészetben is megjelenik.

A kenderről talán kevesen tudják, hogy a történelem során a világ legelterjedtebb mezőgazdasági növénye volt, és több ezer termék alapanyaga volt. Mostanra azonban megjelent egy újabb felhasználási területen: az építőiparban. Ebben a vajdasági projektben a mezőgazdaság, az építészet, a tudomány és a művészet is találkozik.

Pannon RTV

A házikó cölöpökön áll, így védik a nedvességtől, valamint így mozdítható is, ami a potenciális építészeti vagy művészeti kiállításoknál jól fog jönni, ugyanis érdeklődés van rá. A ragasztóanyag oltott mész alapú, a színezésnél is természetes anyagokat használtak. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a rendeltetése ennek az épületnek.

Pannon RTV

A kenderház kalákázással készül, eddig 30-40 ismerős, barát, önkéntes vett részt valamilyen formában a terv megvalósításában.

Pannon RTV

Az első vajdasági kenderbetonház Kishegyesen található. A készítők nem tartják meg maguknak, amint elkészül szeretnék megmutatni a nagyközönségnek, ezzel is ösztönözni őket a környezettudatos életvitelre.

kenderbeton
kenderház

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.